Kungsbackatrippeln PreO Elittävling lördag/söndag 11-12 maj 2019.
Inbjudan och anmälan finns via Eventor.
Lördag 11 maj PreO1. https://eventor.orientering.se/Events/Show/24744
Lördag 11 maj Tempo. https://eventor.orientering.se/Events/Show/24745
Söndag 12 maj PreO2. https://eventor.orientering.se/Events/Show/24746
Kungsbackatrippeln flyers. Flayers Kungsbackatrippeln 2019
Inbjudan: https://eventor.orientering.se/Documents/Event/45815/2/Inbjudan
Funktionärer: Anmälan om att hjälpa till.
Så fungerar en precisionstävling.
I precisionsorientering finns det två olika tävlingsgrenar. Den ena och vanligaste är PreO, den andra är TempO.
PreO är uppdelat i två tävlingsmoment där man ofta börjar med en vanlig orienteringsbana och avslutar med en tidskontroll. Den vanliga orienteringsbanan ser ut som en vanlig tävlingsbana förutom att det inte finns några kodsiffror. Istället för kodsiffror står det istället olika bokstäver. T.ex. A-C betyder att finns 3 skärmar att välja på. A-E betyder att det finns 5 skärmar att välja på. Står det bara A finns det en skärm att välja på, om den sitter rätt eller fel.
Tidskontrollen är en tidtagningskontroll där man får t.ex tre kartor med en ring inritad på varje. Den tävlande sitter på en stol och ska så snabbt som möjligt avgöra vilken skärm som sitter rätt. Här finns det funktionärer som överlämnar kartorna och tar tiden med ett tidtagarur.
En TempO tävling består ofta av 5 stationer med tidskontroller. På dessa har man 5 uppgifter på varje station, där det gäller att avgöra vilken skärm som är rätt.
Funktionärer behövs precis som på en vanlig orienteringstävling men inte lika många.
Start (en pers). Start sker efter en startlista. Ofta klara en person av detta och kryssa för vilka som startar.
Mål (en pers). Vid mål ska en person se till att tävlande stämplar ut sin SportIdentpinne.
Tidskontroll (två pers). Vid en tidskontroll är det två personer som sköter uppgiften. En person tar tid med ett stoppur och den andra hanterar kartor och förklarar tävlingsmomentet för de tävlande.
Vid TempO där det är flera stationer behövs det två funktionärer vi varje station. Vid vår tävling behövs det 10 personer som sköter den uppgiften.
I sekretariatet läser man av stämpelkortet och för in svaren i ett dataprogram som räknar ut resultatet. Här behövs ofta 2 eller 3 personer.
Prova PreO, Öppen bana
PreO eller precisionsorientering är som den ultimata teknikträningen med kartläsning. Här blir man tvingad att läsa kartans alla detaljer och förstå karttecken och kontrollbeskrivningar. Vid en kontrollpunkt är det utplacerat 1 till 5 skärmar att välja på och man väljer den som man anser sitter på kontrollpunkten som är inringad på kartan.
På dessa tävlingar ska man inte springa. Man gör det inte på snabbaste tiden, däremot finns en maxtid så man inte är för länge uti skogen.
På tävlingar finns det 3 banor att välja på. Den enklaste banan är Bana C och den svåraste med falska kontroller är bana A. På större tävlingar finns även Elitklass.
Bana C. Här är det tydliga kontrollpunkter. Det gäller att förstå skillnaden mellan olika typer av karttecken och förstå t.ex. norra eller södra sidan. Den är lämplig för nybörjare.
Bana A och B har nästan samma typ av svårigheter. Här ska man förstå olika karttecken, förstå höjdskillnader och avståndsbedömning. Skillnaden på banorna är att på bana B är det alltid någon av skärmarna som är den rätta. På bana A kan det finnas falska skärmar, alltså ingen av skärmarna sitter rätt. Dessa banor är till för mer vana orienterare.
Man ska ha en egen stiftklämma med sig och markerar på ett startkort vilken kontroll man väljer.
Kontrollerna väljs från vänster till höger med A-B-C-D-E eller Z (falsk).
Tidskontroll: Efter en bana finns det alltid en tidskontroll. Vid en tidskontroll sitter man på en stol och får 2 eller 3 kartor med en kontrollring inritad. Man ska då så snabbt som möjligt ange vilken av skärmarna som är den rätta. Allt sker på tid och man ska göra det så fort som möjligt. Svårigheten där är att man inte får ändra sig och titta tillbaka på tidigare karta. Tidskontrollen är till för att särskilja de som har samma antal rätt i resultatlistan.
Anmäl er via länken ovan.
2 kommentarer
Kommentarer är stängda.