Arrangemang

Kungsbackatrippeln PreO Elittävling lördag/söndag 11-12 maj 2019.

Inbjudan och anmälan finns via Eventor.

Lördag 11 maj PreO1. https://eventor.orientering.se/Events/Show/24744

Lördag 11 maj Tempo. https://eventor.orientering.se/Events/Show/24745

Söndag 12 maj PreO2. https://eventor.orientering.se/Events/Show/24746

Kungsbackatrippeln flyers. Flayers Kungsbackatrippeln 2019


Prova PreO.

PreO eller precisionsorientering är som den ultimata teknikträning med kartläsning. Här blir man tvingad att läsa kartans alla detaljer och förstå karttecken och kontrollbeskrivningar. Vid en kontrollpunkt  är det utplacerat 1 till 5 skärmar att välja på och man väljer den som man anser sitter på kontrollpunkten som är inringad på kartan.

På dessa tävlingar ska man inte springa. Man gör det inte på snabbaste tiden, däremot finns en maxtid så man inte är för länge uti skogen.

På denna tävling finns det 3 banor att välja på. Den enklaste banan är Bana C och den svåraste med falska kontroller är bana A. På större tävlingar finns även Elitklass.

Bana C. Här är det tydliga kontrollpunkter.  Det gäller att förstå skillnaden mellan olika typer av karttecken och förstå t.ex. norra eller södra sidan. Den är lämplig för nybörjare.

Bana A och B har nästan samma typ av svårigheter. Här ska man förstå olika karttecken, förstå höjdskillnader och avståndsbedömning. Skillnaden på banorna är att på bana B är det alltid någon av skärmarna som är den rätta. På bana A kan det finnas falska skärmar, alltså ingen av skärmarna sitter rätt. Dessa banor är till för mer vana orienterare.

Eftersom man måste hålla sig på stigen eller vägen man går på har man ofta en egen stiftklämma med sig och markerar på ett startkort vilken kontroll man väljer. På denna  tävling kommer vi att sätta ut stämpelställningar så man har möjlighet att stämpla om man inte har egen.

Kontrollerna väljs från vänster till höger med A-B-C-D-E-F eller Z (falsk).

Tidkontroll: Efter en bana finns det alltid en tidskontroll. Vid en tidskontroll sitter man på en stol och får 2 eller 3 kartor med en kontrollring inritad. Man ska då så snabbt som möjligt ange vilken av skärmarna som är den rätta. Allt sker på tid och man ska göra det så fort som möjligt. svårigheten där är att man får inte ändra sig och inte titta tillbaka på tidigare karta.  Tidskontrollen är till för att särskilja de som har samma antal rätt i resultatlistan.

Anmäl er via länken ovan.

 

 

 

 

 

 

2 comments

  1. Pingback: OK Löftan

Comments are closed.