En septembernatt i Åkulla

Marschallerna längs upploppet fladdrar, stjärnorna visar sig på himlen och temperaturen kryper under 10 grader. Vi står vid målet och väntar, plötsligt ser vi en ensam lampa lysa upp trädtopparna på kullen ovanför sistakontrollen. Det är Natt-DM i Åkulla bokskog.

Att orientera på natten är en häftig upplevelse, ensam i det upplysta rum som din lampa skapar kan man båda känna sig ensam och fri. Den här kvällen var det drygt hundratalet orienterare som hade slitit sig ur fredagsmyssoffan för att ge sig ut i natten och leta kontroller. Löftan var representerades av sju löpare och en handfull supportrar. Arenan var belägen vid Åkulla skidstadion där skidalliansens nybyggda stuga bjöd på både värme och möjlighet att köpa lite fika.

Första start var klockan 21, och det dröjde inte länge innan alla lampbeklädda löpare hade försvunnit in i skogen. Återstod då att vandra tillbaka till arenan för att vänta. Och strax börjar lamporna synas igen, en och en eller i små grupper kommer löparna in mot mål. Vissa är glada och stolta över sin insats, andra grämer sig och försöker med kartans hjälp rekonstruera hur tankarna och vägen genom skogen har vindlat. Men de allra flesta verkar ändå vara nöjda med sitt äventyr i den mörka septembernatten.

Bland Löftans löpare var insatsen överlag mycket god. Adam kan titulera sig distriktsmästare i den prestigefyllda H21-klassen. Agnes och Patrik placerade sig på andra plats i respektive D14 och H40. Två bronspengar bärgades genom Almer och Alice i H12 och D21.

Nästa år hoppas vi på att fler tar chansen att uppleva njutningen med nattorientering!

En kommentar

Kommentarer är stängda.