Stora Löftanframgångar på O-ringen.

Årets upplaga av O-ringen blev det bästa någonsin för Löftan. 7 etappsegrar och fyra stycken andraplatser totalt blev årets fantastiska facit.
”Seger varje dag” blev en slogan som höll för Löftan i Kristianstad på årets femdagars. Ca 50 Löftingar sprang O-ringen i år och drygt hälften av oss bodde på campingen där vi hade trevlig gemenskap i det vackra vädret. Närheten till Åhus och kusten gjorde att det blev många badutflykter och extra härligt var det att målet på tredje etappen var 100 m från havet. Tävlingarna blev i år en tuff utmaning då det hela veckan var upp mot 30 grader varmt i de kuperade skogarna. Terrängen var varierande från sanddyner på tallhed och vackra bokskogar liksom omväxlande tät och öppen barrskog. Orienteringsmässigt växlade det också och ingen etapp var den andra lik. Resultatmässigt blev alltså årets upplaga en stor framgång för Löftan där Daniel inledde veckan med en etappseger i H18 lång. Vi blev sen bortskämda hela veckan med nya framgångar och ny segertårta på kvällarna. På andra och fjärde dagen var det Jesper som var snabbast av alla i H12 och han tog alltså två etappsegrar. Dag tre vann Johanna Moberg i D35 M och dag fem vann Owe precisionsorienteringen. Dessutom var vårt nya stjärnskott Jakob Svensson snabbast både dag 1 och 2 i två olika öppna klasser. Vi hade även interna spurt och resultatcuper där alla kämpade mot varandra med varierande handikapp. I herrarnas spurtcup var det småkillarna som stod på allra bäst på upploppet med en imponerande snabbhet. Simon vann finalen sekunden före Tobias och ytterligare en sekund före Adrian och Victor som var delad trea. På damsidan var det två snabba D35-”tjejer” som var snabbast i finalen och segern delades mellan Linda C och Madelene H. Trea var Johanna M och fyra Anna M. I placeringscupen var det Jesper som till slut drog det längsta strået tätt följd av Simon och Patrik Corneliusson med Adrian på fjärde plats. Femdagars är en tävling där tiden totalt efter fem etapper räknas. Enskilda topplopp hjälper inte om de varvas med misstag på andra etapper. En som visade precis hur man springer en femdagarstävling var Tobias i H10. Efter fem starka och jämna lopp slutade han på en mycket imponerande andraplats i H10 bland över 240 startande. Placeringarna på de olika etapperna var imponerande 10, 2, 14, 9 och 13. I samma klass sprang även Victor bra och kom på en fin 15:e plats och även Andreas var klart på bättre halvan med en 102:a plats. I de flesta klasserna tillämpas jaktstart sista dagen utifrån det totala resultatet. Stora delar av klubben åkte ut tidigt på morgonen för att följa Jesper som efter sina två etappsegrar gav sig ut som tvåa bara 40 sekunder bakom ledaren från Stockholm. Många av oss var nervösa när vi väntade på upploppet, men Jesper själv höll sig cool och gjorde ett riktigt bra lopp. Trots en fjärdeplats på etappen gick det dock inte att jaga ikapp Söderskillen som gjorde ett mycket bra lopp, men ytterligare en andraplats till familjen Johansson blev det. Även Daniel Andersson gav sig ut i en spännande jaktstart som tvåa och även han lyckades bärga andraplatsen i den tuffa H18-långklassen. Den fjärde silverplatsen togs av Johanna Moberg i D35 M. Stort grattis alla fyra. Löftan hade även många andra ungdomar på plats som alla kämpade på bra och sprang riktigt bra. Adrian var på väg mot en topplacering och gick ut som sjua i jaktstarten, men tyvärr blev han inte godkänd sista dagen, men han kommer garanterat igen snabbt. På O-ringen är det i klasserna ofta upp mot 200 löpare och ibland kan det vara nästan 300 och i öppna klasser över 400 löpare så konkurrensen är stenhård. I D12 sprang Johanna jämnt och bra och slutade på 120:e plats. I H11 sprang även Jakob jämnt och bra och blev 95:a. Daniel Glimtén kämpade på bra i H14 och blev 161:a och i H16 var det kamp mellan Magnus och Filip där Magnus blev 64:a och Filip 98:a. I D15 sprang Alice bra och blev 92:a till slut. I U-klasserna bland över 300 startande i varje klass sprang Simon som en raket i U2 och blev nia totalt trots en sämre dag. I U1 hade vi hela 5 löpare som sprang någon dag. Filip blev 25:a, Oskar 78:a och Hugo 187:a. Dessutom sprang Christers barnbarn Svea och Ella några dagar. Av övriga Löftingar var Gösta nära att få till ett riktigt bra femdagars efter en grymt bra start där han var trea på inledningsetapen, men tyvärr blev det sen en överhoppad kontroll och veckan var förstörd. Magnus J sprang bra fyra dagar av fem och det räckte till en bra 15:e plats i tuffa H45-klassen. I seniorklasserna D21 och H21 med starka startfält sprang Anna M och Johan A riktigt bra. Anna blev 10:a totalt och Johan 48:a. Nästa år går femdagars i Borås och då hoppas vi på ännu fler Löftingar på startlinjen. Vi blir nog många både som bor på campingen och ett gäng som väljer att pendla hemifrån när det är så nära. 2016 är det sen fjällorientering i Sälen som gäller. Redan förste oktober kommer logibokningen att öppna och Owe kommer snart ut med information om det. Fler bilder kommer nog snart från Owe som tagit flera hundra bilder under veckan. Kanske också från Stefan M?

Av: Magnus Hansson