Ungdomens 10-Mila

Klubben hade lag både i HD12 och HD18-stafetten på ungdomens tiomila utanför Öxabäck i helgen. En stark sjundeplats i HD12 och en bra 44:e plats i HD18 blev resultatet.
Fredagskvällen inleddes med HD12-stafetten. Ca 110 lag kom till start. Första sträckan var 3 km gul bana och Victor skulle ut och kämpa mot 11-12 åringarna på sträckan. Eftersom det var raka sträckor var taktiken att utnyttja de äldres kartkunskaper och glida med för allt vad benen höll. Victor höll sin taktik och höll bra fart hela vägen och kom in på 52:a plats bara 1,23 efter täten. Ut på nästa sträcka som var 2,3 km rusade Tobias i bra fart. Med många löpare tätt framför sig kunde Tobias plocka placeringar hela vägen och Löftan var nu uppe på 17:e plats 1,19 från ledningen. Spänningen växte och ut på sträcka tre som är en parallellsträcka där man får ha tre löpare sprang Olavi, Jakob och Simon. Oftast på dessa sträckor är taktiken att det är bättre att alla kör på i sin fart så att inte alla tre riskerar att missa om man håller ihop. Alla tre gjorde bra lopp och den som hade allra bäst fart på benen för dagen var Simon som växlade ut Jesper som 14:e lag mindre än minuten från ledningen. Jesper stack ut i en rasande fart och förhoppningarna växte bland publiken. Jesper är grym orienterare och skogslöpare och vi hoppades på en lite klurig avslutning. Tyvärr för oss var banan väldigt lätt den här dagen och det var svårt att ta in på de allra första när det nästan bara var stiglöpning och även de lagen hade sparat sina snabbaste löpare till sistasträckan.. Jesper gjorde dock som alltid ett riktigt kanonlopp och med 18 minuter på 3 km sprang han in sju placeringar och årets resultat blev en mycket bra sjundeplats bara några meter från femteplatsen och dryga minuten upp till pallen. Härligt kämpat alla 6 killarna. Vi hoppas att våra ungdomar hemma blir inspirerade för till nästa år är det ”bara” Jesper som faller för ålderstrecket så det finns goda chanser till fina placeringar även de kommande åren i denna stafett. Vi vet att det finns ett antal riktiga snabba och duktiga ungdomar på våra träningar. Det finns dessutom goda chanser att vi kan ha två lag nästa år då tävlingen går i Karlsborg 7:e augusti. Efter tävlingen var det dags att blicka fram mot den traditionella HD18 stafetten som ihop med D18-klassen är den ursprungliga tävlingen i ungdomens tiomila. En stafett över 10 sträckor där man får vara upp till 18 år. I år lyckades endast 25 svenska lag få eget lag och från Hallands och Göteborgsregionen var det bara Löftan som hade eget lag. Något vi ska vara stolta över och ta med oss i det fortsatta klubb- och ungdomsarbetet på hemmaplan. Nu var det första gången sen 1995 vi hade eget lag, men förutsättningarna ser just nu lovande ut att vi kan ha eget lag många år framöver. Innan tävlingen var det grillning av hamburgare alá Tommy nere vid sjön i Öxabäck. Klockan tre på natten gick startskottet och Daniel A sprang iväg i rasande fart på 5,7 km natt-ol. Efter en riktigt bra inledning var han topp-10 efter några kontroller. Tyvärr kom en lite större miss på hemvägen, men han var ändå inne som 32:a av de 63 startande lagen. Även Filip och Alice hade blivit tilldelade nattsträckor (även om det ljusnade rätt fort på Alice sträcka). Tufft gjort av två femtonåringar att springa nattsträckor mot många äldre löpare. Båda sprang bra och vi låg nu strax över plats 40. Där höll vi oss sen hela tävlingen mellan plats 40 och 44. Fjärde sträckan som var 6,5 km sprangs av Magnus Johansson som gjorde det riktigt bra. 5-7:e sträckan var tre lite kortare sträckor där den första vara parallell och fick löpas av tre löpare. Dessa sprangs av Daniel G, Victor och Tobias och de följande två sträckorna av Jakob S och Joakim. Alla fem sprang också bra och var nöjda med sina lopp. Sträckorna 8-9 var 3,6 km långa och Jesper och Adrian sprang väldigt jämnt och framförallt riktigt bra och tappade inte många minuter mot täten på dessa sträckor. Ut på sista som mätte 7,2 km svår orientering sprang Samuel. Det blev några svängar i skogen, men starkt att kämpa sig runt hela den tuffa banan och Samuel förde in oss på en fin 44:e plats som 17:e bästa svenska lag utan kombinationslag. Bra gjort alla tolv ungdomar. Fantastiskt enkelt att vara ledare för så här duktiga och trevliga ungdomar. Alla skötte sig helt på egen hand och i den här värmen fyllde inte ens den traditionella ledaruppgiften att ta emot överdragskläderna någon funktion:). Tack till alla ledare och föräldrar som var med och hejade och hjälpte till. Nu drar vi igång träningarna till veckan och laddar för alla roliga hösttävlingar.

Av: Magnus Hansson