Löftan 19:e på Tjoget

Löftan fick sin bästa placering sen 2012 när vi år vi kom på 19:e plats av de 71 startande lagen. Löftans ungdomar var verkligen med och satte färg på inledningen av årets tävling där vi ett tag t.o.m. var uppe i ledningen.

tjoget

Tjoget är en rak 20-mannastafett där det måste vara med minst 5 damer och max 9 herrar mellan 17 och 44 år. Löftan har varit med varje år sen 1984 förutom ett år. 14 av åren har vi dessutom haft två lag på startlinjen. Löftan har som bäst haft en elfte- och en tolfteplacering i mitten på 00-talet. Nu tror jag att vi framöver kommer att närma oss dessa placeringar igen. 10 av årets löpare var under 20 år och det var ungdomarna som fick ta hand om inledningen för Löftan i år, och på vilket sätt man gjorde det.

Daniel startade på ett imponerande sätt och visade vilken ol-talang han har. Trots flera löpare som satsat betydligt hårdare än Daniel senaste åren med på startsträckan så gled Daniel lätt med i huvudklungan hela loppet och efter en vildsint spurt var vi på 12:e plats efter första sträckan.

Tjoget Daniel

Adrian som varit lite krasslig fick ta en något kortare sträcka än tänkt, men av förkylningen märktes inget denna dag. Fort gick det och med tredje bästa sträcktid och ett vunnet älghorn för bästa Löftanplacering kom han in på andra plats bara sekunder från täten.

Tjoget Adrian

 

På tredje som är en ungdomssträcka rusade Jakob och Simon ut. Båda fick till ett prickfritt och snabbt lopp och Simon så snabbt att vi nu var uppe i ledningen. Andra gången någonsin i Löftans Tjogethistoria som vi är först in. Senast Löftan var i ledningen var genom Elin Månsson på sträcka 2 2008. Simon blev intervjuad och i sann klubbanda så trodde han på Löftanseger totalt i tävlingen när speakern frågade.

Tjoget Simon

Att vinna Tjoget är kanske inte så realistiskt (ännu:)) då storklubbar som Orion och Hakarpspojkarna kommer med nästan hela sitt elitstall. Det fick Jesper erfara som nu fick ge sig ut i ledningen mot nästan enbart seniorer på sträcka 4. Trots sina fjorton år visade Jesper grym rutin och höll sig kall till ettan med att ta den säkert för att inte missa någon snabb senior att slå följe med. Till varvningen var Jesper bara 38 s efter på sjunde plats och höll sen i loppet riktigt bra hela vägen och växlade som nia bara 2 minuter efter Orions elitlöpare efter över 7 km orientering. Nästan dubbelt så långt som en vanlig H14-bana.

Tjoget Jesper

Femte sträckan skulle Katarina springa, men halsen satte stopp och Johanna S som följt med för att heja var hygglig och ställde upp för klubben med bara någon timmes varsel. Trots att stafetter inte brukar vara Johannas favoritgren kämpade hon på starkt och sprang rätt och fort i skogen.

Tjoget Johanna

Ut på sjätte rusade Patrik som inte riktigt fick den draghjälp han önskade, men ett stabilt och bra lopp även här och likaså av Johanna M på sträcka 7 mot damseniorerna.  Inför natten var vi nu på en 25:e plats.

Under uppehållet inför nattstarten passades det på att sättas upp tält när regnet äntligen hade upphört och solen var på gång. Vi fick dessutom en trevlig samling när Filip med familj bjöd in på födelsedagsfest i deras stora tält.

Tjoget Filip

Kl. 01:00 startade stafetten om igen med tre nattsträckor. Johan inledde på ett strålande sätt med att gå näst intill prickfritt på en svår nattbana. Joakim och Magnus H tog vid på något kortare banor och mot något snällare motstånd. Ingen av dessa två fick till något superlopp, men med hygglig fart var vi nere på en 20:e plats efter natten och däromkring skulle vi sen hålla oss resten av tävlingen. 18:e som bäst och 23:e som sämst med oftast samma lag omkring oss resten av tävlingen. Mest spännande var kampen om andra Hallandslag mot Falkenberg, där ledningen mellan klubbarna inbördes skulle komma att växla flera gånger under andra halvan av tävlingen.

Tjoget Johan

Tobias T sprang fort i gryningen på sträcka 11 och var mindre än 6 minuter från sträckbästa. Ännu bättre gick det för Linda på 12:e sträckan som var sjua på sträckan mindre än 2 minuter från den snabbaste.

Tjoget Linda

Filip tog vid på en lång, tuff bana och sprang snabbt och rätt ihop med två yngre gubbar. På fjortonde är det ytterligare en trippelsträcka och där hade vi Tobias J, Victor och Jonas. Alla tre sprang riktigt bra och allra först till växeln var Tobias som skickade ut Henrik på femtonde. Även här gick det stabilt och bra.

Tjoget Tobias

Ut på 16:e fick Magnus J springa. Trots att han tillhör ”gubbkvoten” sen flera år tillbaka får han fortsatt ta en av de längsta sträckorna och med en topp-20 placering på sträckan visade han återigen varför han har laguttagarnas förtroende för långa banor. Ge våra ungdomar 2-3 år till, så ska du få en riktigt gubbsträcka sen Magnus.

 

Tomas som vi inte ser så ofta gjorde comeback i Tjoget med ett riktigt bra lopp på 17:e och skickade ut Liselotte på en kort, men svår bana som inte vållade några problem. Med väldigt liten marginal åkte vi nu på vår första omstart på 19:e sträckan som är en ren damsträcka. Här fick Alice ge sig ut med ca 50 andra damer och gjorde det riktigt starkt och hängde med huvudklungan in till växeln.

Tjoget TomasTjoget Alice

Som vanligt hade vi sparat det bästa vi har till sist. Stefan Ring. Eller så är det för att han beöver sova längre än alla andra som han alltid måste ha sista kanske. Fort gick det i alla fall som vanligt. Stefan var på väg mot ett riktigt kanonlopp och låg sexa på sträckan mot riktigt tufft seniormotstånd när en 5-minutare kom på slutet. Trots missen plockade Stefan två platser och vi slutade på en 19:e plats ca minuten före Falkenberg i kampen om näst bästa Hallandsklubb efter Halmstad.

Tjoget Stefan

Älghornet som delas ut till bästa sträckplacering i klubben gick alltså till Adrian som var trea på sträcka 2, men det var stenhård kamp i år då Simon var fyra på sin sträcka och Linda sjua. Dessutom hade vi totalt 11 stycken som var topp-20 på sin sträcka.

Vi fick 2016 vår femte bästa tjogetplacering någonsin. Vi hade en snittålder på ca 28 år i år och många av våra ungdomar kommer säkerligen att kunna prestera bra på allt tuffare sträckor åren framöver. Vi har dessutom stort sparkapital då säkert runt 10 löpare som skulle kunnat platsa i laget inte var med och vi har dessutom många fler ungdomar på gång hemma som inte var med i år. Förutsättningarna skulle alltså vara goda för två lag framöver om intresse finns.

Det fattades bara drygt 12 minuter för att vara topp-15 och 45 minuter upp till topp-10. Det kan låta som stora avstånd, men drygt 2 minuter per sträcka så är vi uppe på en topp-10-placering. Det är helt enkelt bara att öka kvalitén och kvantiten på klubbens träningar framöver. Fast även om det är kul att komma bra och alla står och hejar och följer klubbens placering är Tjoget främst en stafett för trevlig gemenskap och byggande av klubbanda.

Nya tag nästa år i Lessebotrakten. Boka in första helgen i Juli redan nu:)

/Magnus H

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Ja ni bjöd på en rafflande spänning. Fantastiskt roligt att kunna följa det hemifrån. Vem vet? Kanske bokar vi första helgen i juli nästa år.

  2. Kanonbra sammanfattning, som vanligt Magnus 👍. En mycket trevlig helg har det varit. Vi återkommer med lite mer foton från helgen inom kort ☺

Kommentarer är stängda.