4 lag i mål på Tiomila

För första gången någonsin hade Löftan 4 lag på startlinjen i Tiomila. Ungdomarna blev 175:a, damerna 185:a och för herrarna blev det en 129:e plats för förstalaget och plats 226 för andralaget. Drygt 300 startande i respektive klass. Bra kämpat alla tuffingar i den hårda terrängen och tack till ”servicepersonalen” med Anette, Liselotte, Owe och Magnus i spetsen.

Rapport från ungdomskavlen:

Ungdomskavlen på tiomila består av fyra sträckor upp till 16 år där det ska vara minst två sträckor som löps av tjejer.

Jesper tog hand om startsträckan. Han fick stå långt bak så det var många att ta sig förbi på den smala vägen upp till startpunkten. Vi fick se Jesper på storbilden vid varje rapport. Han hamnade lite efter i tid direkt p.g.a. att det var många i vägen, dock höll han samma tidsavstånd till täten hela vägen och plockade platser ända in på mållinjen och korsade den som lag nr 13, bara minuten efter täten. Vi hoppas på att få se den inspelade sträckan på youtube snart eftersom han hade med sig en goPro-kamera på huvudet.

På sträcka 2 var det Elin som skulle springa med syster Ida, men efter borttagna skruvar i armen fick Ida avstå och lagets träningskompis Frida Odén (tävlande för Fjärås) hoppade in i laget. Tjejerna höll ihop genom hela loppet och gjorde det starkt mot betydligt äldre motstånd mestadels och växlade in som lag 105.

Sträcka 3 tog Axel och Tobias hand om. Båda inledde starkt, men för Axel kom en miss på slutet efter ett annars starkt lopp. Tobias höll ihop det hela vägen och gjorde en fin sträcka med 29 plockade platser ner till plats 79.

Sista sträckan tog Annie hand om. Här fick hon möta mestadels 15-16 åringar på en riktigt klurig ungdomsbana. Annie gjorde ett starkt lopp mot det tuffa motståndet och förde in laget på plats 175 till slut. Hoppas att ni tyckte det var kul att prova ungdomskavlen på tiomila. Alla utom Axel kan vara med kommande år om intresse finns.

 

Rapport från Josefin om damkavlen:

I år kunde vi glädjande nog ställa upp med ett damlag på 10-mila för första gången sedan 2013. Den första sträckan sprang 10-miladebutanten Alice som inte räds en tuff utmaning. Alice inledde starkt mot snabba seniorer, men stukade tyvärr foten mot sluten. Hon höll ändå ihop det bra och växlade på en 237:e plats med över hundra lag bakom sig. På den andra sträckan sprang Josefin lugnt och stabilt och plockade till en 215:e plats genom ett bomfritt lopp. På tredje sträckan var det Maries tur att bege sig ut i skogen. Trots att hon varit krasslig i veckan visade hon än en gång att hon är både snabb och stark när hon stod för ett riktigt kanonlopp på ”långa dagen”. Marie förde upp laget till en 162:a plats och plockade därmed över 50 placeringar! På den fjärde sträckan var det Lindas tur att göra 10-mila debut, och hon tog sig an uppgiften med bravur på den kluriga korta sträckan där flera tätlag bommade bort sig. Linde inledde bra men bommade lite mot slutet när trötthet satte in, och växlade ut Anna på den sista sträckan på en 191:a plats. Anna hade oflyt och bommade första kontrollen, men sprang sedan stabilt och visade att hon är stark även utan skridskor. Hon förde in laget på en fin 185:e plats, vilket innebar att vi placerade oss ungefär i mitten av resultatlistan. En bra placering som vi ska vara nöjda med i den hårda konkurrensen.

/Josefin

 

Rapport från Magnus om herrkavlen:

Sträcka 1. Dryga 10 km skymning/nattol. Daniel och Tomas stod taggade på startlinjen ihop med drygt 300 lag till. Daniel inledde starkt och var med bra länge i loppet. Tyvärr kom en bom modell större på hemvägen i ett diffust och svårläst område när han drog med fel gaffel och det tog tid att läsa in sig och Tomas och ett antal andra lag kunde glida förbi. Ta med dig den starka inledningen Daniel inför sommarens förstasträcka på Tjoget. Tomas sprang stabilt loppet igenom och killarna växlade som 268:e (lag 2)  respektive 278 (lag 1).

Andralaget hade nu fått vittring på att spöa förstalaget och undertecknad satte därför av i högsta fart (åtminstone första 80 meterna fram till den leriga backen kom). Någon kilometer därefter var nog Johan A förbi som tog hand om andra i förstalaget. Johan stod för ett starkt nattlopp på nästan 12 väldigt tuffa kilometer och blev den som plockade mest platser under stafetten., nämligen 45 st. ner till plats 233.  I andralaget hade undertecknad en tung natt. Det började med några minuters miss på ettan och ännu fler på tvåan. Lyckades skärpa till mig och hålla fokus till dryga 5 km då lamphuvudet lossade. Med lampan i handen gick det ändå ok ytterligare 3 km då sladden åkte ur och när den skulle sättas tillbaka i beckmörkret gick stiften sönder och där stod man som ett fån i natten utan lyse. Som tur var hade jag bara 100 m ner till en vätska där jag lyckades byta till mig en liten pennficklampa. Med den i handen lyckades jag fråga en person om han skulle ha samma gaffling och om jag fick hänga på. Det gick utmärkt och nästa två kontroller spikades. På den avslutande långsträckan tappade vi dock bort oss helt och en 30 minuters bom följde. Efter kramp i en mosse och ett antal snubblingar senare hittade vi till slut kontrollen. Sista tre kontrollerna hade vi sen inte samma gaffling, men lyckades hitta mig runt och ta oss i mål på plats 278. Nästa år får jag nog vara lagledare istället. (Såvida vi inte ska ha 3 lag)

På sträcka 3 for Magnus J ut för förstalaget och på ca 7 km natt-ol gick det snabbt och rätt som vanligt och ytterligare 32 platser plockades ner till 201. I andralaget var det Johan H som kämpade starkt. Efter att ha sett fram emot det här lång tid nu och laddat med många nattlopp fick han till ett stabilt lopp och plockade 9 placeringar ner till 269.

Nu följde det stora eldprovet. Den inom orienteringen så mytomspunna långa natten, i år nästan 17 km. Christian fick förtroendet i förstalaget och med sin rutin för långa distanser och tidigare lopp på sträckan gjorde han ett starkt lopp och plockade ytterligare 12 platser ner till 189. I andralaget var det Björn som fick ta sig an långa natten när Patrik som laddat länge för sträckan tyvärr fick kasta in handduken p.g.a sjukdom. Björn som är van vid maratondistanser hade inga problem med längden och sprang säkert och tog 14 platser ner till 255. Imponerande starkt grabbar i den tuffa terrängen och där man bl.a. hade 4,5 km lång sträcka till ettan.

Sträcka 5 var drygt 7 km och för lag 1 var det fortfarande natt medan det för lag 2 nu hade ljusnat. I förstalaget fortsatte Tobias på den inslagna vägen med stabila lopp och plockade placeringar. Prick timmen efter han gick ut kom han in 11 placeringar bättre, nu som 178:e lag. I andralaget var det Henrik som gav sig ut. Han var lite osäker på formen pga knäproblem under våren, men knät höll bra och efter ett stabilt lopp hade han tagit två platser ner till 253.

Sträcka 6 var lika lång som femman och gafflad ihop med den. Joakim som är nybliven H35:a visade att åldern inte var något bekymmer. Bäst sträckplacering av alla med en fin 41:a plats på sträckan och dessutom den enda av ”gubbarna” som hade bättre kilometertid än ungdomarna Jesper och Adrian som var med i laget. Med sitt starka lopp plockade Joakim 16 platser ner till 162. I andralaget hoppade Fredrik in med kort varsel när Patrik blev sjuk. Hans oro på förhand för svåra banor var helt obefogad när han genomförde ett stabilt och säkert lopp trots tuff och klurig bana. Andralaget var nu på plats 254.

På sträcka 7 som var dryga 11 km var det Olle som fått förtroendet i förstalaget. Mannen som alltid säger sig vara otränad, men ändå alltid springer riktigt snabbt. Inget undantag denna gången heller. Trots några minuters strul vid växlingen plockade Olle ytterligare 15 platser på sträckan ner till 147.

Långa natten hjältarna i all ära, men frågan är om inte den tuffaste löftingen denna helg var Marie som ett halvt dygn efter sin 11 km dambana skulle ut på en ännu längre sträcka för lag 2. Marie fick gå ut i omstarten och trots en miss i början med tappad klunga gick det sen undan och Marie tog en placering ner till plats 253.

Sträcka 8 var knappa milen lång. En sträcka som inte var gafflad och därför hade banläggarna lagt rejäla långsträckor för att kunna sprida ut fältet ändå. Jesper fick på sin femtonårsdag göra tiomiladebut och gjorde ett riktigt starkt lopp på en betydligt tuffare och svårare bana än vanliga H16-banor. Plats 73 på sträckan mot mestadels seniorer och 12 plockade platser ner till 135. I andralaget kämpade Filip som enda junior i andralaget grymt starkt. Bästa kilometertiden av alla i lag 2 och 3 platser plockades ner till 250.

Den näst sista sträckan på stafetten var 7,8 km lång. För förstalget var det Adrian som med knapp marginal blev tvungen att vänta in omstarten. Oroliga ledare och föräldrar trodde att Adrian bommat när onlinerapporteringen från omstarten strulade, men så var inte fallet. Adrian fick till ett riktigt starkt lopp med 56 min på 7,8 km tuff, klurig bana och plockade 5 platser ner till 130. Risk/Chans att ni får betydligt längre sträckor grabbar nästa år, Jesper, Adrian och Filip när ni springer så bra. I andralaget hade vi på sträcka 9 ytterligare en ”gubbe” med knäproblem under våren. Jonas är dock en tuffing som aldrig ger upp och efter en stark kämpainsats i omstarten tog han in 6 platser ner till 244.

Nu skulle stafetten avslutas med ytterligare en riktigt tuff sträcka. Dryga 16 km med ett helt nytt område längst bort i väster med rejäl kupering skulle avverkas. Stefan som försökte smita undan sistasträckan i år genom att skylla på dålig form lyckades inte lura laguttagarna och tur var väl det för det blev ett starkt lopp där han stod distansen ut med en fin spurt på slutet. En plats plockades ner till 129, men det hade kunnat blivit betydligt fler om vi inte hade fått omstarten på sträcka 9. Man kan inte slå lag som inte har varit med i omstarten nämligen säger reglerna.

För lag 2 var det Torkel som fick den tuffa uppgiften att föra budkavlen i mål. Torkel som alltid är stabil gick fort och rätt hela vägen fram till slutet då tröttheten smög sig på och det blev en lite större miss än vanligt för att vara Torkel. Trots det plockades 18 platser och andralaget kunde sluta på plats 226. Framförallt hade vi uppnått målet att ta oss runt och hade även flera lag bakom oss.

Väldigt kul att vi år hade två lag på startlinjen vilket gjorde att det var fler som hejade på löparna och mer social samvaro när det alltid var några uppe i klubbtältet på natten. Stort tack till Owe som var uppe i tältet och servade med korv och kaffe hela natten och hjälpte till med olika bestyr. Anette som bakat frallor åt oss och hjälpte till med soppa och annan löparservice. Liselotte som ordnade inhandling och soppa och kaka åt alla och även till Marie som bakat kaka även hon. Tack även till Magnus J som ordnade logistiken med att rulla upp all mat från parkering och hjälpa till med gasolkök mm. (Hoppas att jag inte missat någon)

Nästa år går tiomila i Stockholm. Vi får kolla hur intresset verkar i vinter för två lag även då, annars får vi en ny chans om 2 år på närmare håll då tiomila går i Skåne. Då har vi säkert minst 5 ungdomar till som kan vara redo att göra tiomiladebut.

/MH

 

 

5 kommentarer

 1. Jag skulle väldigt gärna vilja se filmen från Jespers 1:a sträcka, skulle vara helt suveränt och lärorikt!
  Är den utlagd?

  1. Hej Lennart!
   Den är inte utlagd än, det krånglar lite. Men när det fixat sig så lägger jag ut den.
   Mvh Jesper

Kommentarer är stängda.