Seger i Smålandskavlen i år igen.

För andra året på raken vann OK Löftan DH12-klassen i Smålandskavlen. Vi hade även lag i H18 där man slutade på 28:e plats och i Smålandsklassen där det blev en 34:e plats till slut.

Klassiska Smålandskavlen avgjordes i år i Aneby där vår klubbkompis Fredrik Svahn har lärt sig orientera som liten. Som alltid på Smålandskavlen var det kyligt, men vi fick ändå en fin hösthelg med en arena precis intill centrum och ändå med toppenterräng med snabblöpt tallskog blandad med tuffa kuperade åsar och sänkor.

I DH12 inledde Albin på förstasträckan mot tufft motstånd. Banorna var betydligt mer gafflade än vad de brukar vara i DH12 och det blev stor spridning på sträckan då det även var klurig orientering. Albin visade att han behärskar även denna utmaning och gjorde en stark startsträcka igen. In som sjunde lag av de 25 startande lagen bara drygt 2 minuter från andralaget medan femdagarssegraren i H11 hade gett Kungälv en klar ledning med över 3 minuter.

Ut på andrasträckan rusade Oskar, Filip och Hugo. Oskar som var den enda som var kvar sen förra årets seger satte högsta fart direkt och efter att varit fyra sekunder från sträcksegern avancerade han upp Löftan tre platser till nr 4. Även Filip och Hugo sprang båda riktigt starkt och kom strax efter och även deras lopp hade räckt till seger åt Löftan till slut.

Vi var nu drygt 3 minuter efter ledande Kungälv när Simon stack ut på sista sträckan och några minuter efter jagade femdagarsvinnaren i H12 från Hakarpspojkarna. Simon som visat strålande form under oktober på vår interna sprintcup, fanns det dock ingenting att göra åt för konkurrenterna idag. Med 17:58 på sträckan och sträckseger med över 3 minuter kunde han tidigt på banan ta över ledningen och med stabil orientering dessutom dra ifrån till seger för Löftan med nästan 5 minuter. Jublande lagkamrater väntade på upploppet och sprang med Simon in över mållinjen. Löftan fick mycket tid i rampljuset när Simon bl.a. blev intervjuad med sändning ut på storbildsteven på arenan.

I H18 ställde vi ett ungt lag på startlinjen och Victor inledde natten mot äldre motstånd. Han fick inte till orienteringen riktigt som han ville, men sprang ändå bra och växlade över till Jesper som gick jämnt med täten och plockade placeringar och laget låg 20:e efter natten av 34 lag. Tobias som haft problem med knät kämpade på starkt på tredje med bra orientering, men kunde inte hålla den fart han brukar. Han lämnade över till Jakob som inte heller han var helt nöjd med sitt lopp, men sprang ändå bra han med och skickade ut Alice på sistasträckan. Alice sprang bra mot grabbarna och laget slutade på en 28:e plats.

I Smålandsklassen sprang Magnus och Patrik natten och gjorde det så bra att man var på 13:e plats av ca 60 lag. Linda, Daniel och Josefin tog över på dagen och alla tre sprang bra med ett extra plus till Daniel som plockade tre platser på sin sträcka efter ett bra lopp. Josefin tog till slut in oss på plats 34. Kul om vi kunde ha två eller fler lag nästa år som kämpar mot varandra.

Löftan hade ett finger med i ytterligare en seger när Löftanfostrade Elin Månsson gjorde segerrycket åt IFK Göteborg i damer världsklass på sträcka fyra.

Nu återstår främst Boråshelgen och tiomilalägret av årets säsong innan vi sätter fart med vinterträningen på allvar.

/Magnus