16 sekunder

 

Några från klubben har i helgen varit i Nynäshamn och sprungit klassiska 10-mila. För mig som skriver detta var det första gången och en riktigt kul upplevelse. Jag hoppas ännu fler har möjlighet att vara med nästa år när det är i Skåne. Vi fick se bilder från skåneterrängen och det såg riktigt fint ut.

Terrängen i Nynäshamn (Käringboda naturreservat) var verkligen speciell, arrangören kallar den för ”extra allt”. Det som verkligen stack ut var kanske höjdpartierna. Det såg ut som en ganska vanlig brant på kartan som man kanske med lite vilja skulle kunna sig uppför/nerför, men i verkligheten kunde det vara sjumetersbranter som får anses som opasserbara. Lyckligtvis hade hela gänget varit på 10-milaläger innan så vi var väl förberedda för hur dessa branta partier skulle hanteras. Utöver de extrema branterna så är terrängen bitvis småskuren vilket egentligen bara innebär att det är många platser att gömma kontrollen på och det är lätt att gå fel alternativt att man får springa/klättra mycket upp och ner för att komma fram till kontrollen, så det gäller att försöka hitta en bra ingång till kontrollerna eller vara extremt vältränad.

Vi samlades på arenaområdet omkring 17-18-tiden och satte upp våra tält. Sedan gick lagledaren Joakim igenom taktiken för natten. (Taktiken var att vi skulle försöka minimera bommarna). Joakim hade räknat på ett tidsschema för varje sträcka och vi gjorde upp en plan för vem som skulle väcka vem och när. Några gick sedan och vilade medan andra behövde stoppa i sig mat.

Innan loppet fanns det förhoppning om att slå klubbrekord och placera sig bättre än topp 100. 2015 lyckades OK Löftan att ta sig in på plats 100 exakt. Det fanns också några som pratade om att vi skulle försöka bli bästa hallandsklubb.

Starten gick klockan 20.30 vilket betyder att första delen av första sträckan var ljus.

 

Sträcka 1, 12.1km, Olle Winroth               

På grund av sjukdom fick Olle hoppa in lite hastigt som förstasträckslöpare. Just förstasträckan är enormt krävande eftersom den går så fort och man får hela tiden ligga på gränsen till vad kroppen klarar av. Men Olle är stark och låg med bra en bit efter halva loppet, sedan fick han slå av på takten något för att kunna orientera klokt och bra resten av sträckan, inga större bommar, precis som vi pratat om! Olle spurtade i mål och laget låg nu 204.

Sträcka 2, 11.5km, Jesper Johansson                      

Jesper som varit lite krasslig veckan innan lyckades kurera sig precis i tid till 10-mila-starten. Han gick ut hårt direkt och tog varje kontroll metodiskt utan missar. Jesper tyckte att hans sträcka gick bra. 11.5km senare låg laget på plats 130.

Sträcka 3, 8.1km, Magnus Johansson                     

Magnus med enorm rutin och orienteringssäkerhet skulle snart ge sig iväg på sin sträcka. Dessvärre med enbart en lins så frågan var hur mycket av kartan som skulle gå att tyda. Han tog beslutet att ta med glasögonen med risken för att om det börjar regna så blir det ännu svårare att se. Men regnet kom först efter Magnus sträcka och sträckan i sig flöt på mycket bra, jämn och hög hastighet hela vägen. Magnus kom in tillsammans med ett annat lag och skickade ut Björn på långa natten. Laget låg nu 112.

Sträcka 4, 15.3km, Björn Johannesson                                  

Björn som på senaste tiden tränat mycket löpning på barmark istället för skog gav sig ut på långa natten. 15km nattorientering i kuperad svår terräng. Hans puls var låg och kontrollerad under hela loppet, men benen orkade inte trycka på i den hastighet som Björn ville mer än ca 10km. Det var mycket kämpa de sista kilometrarna och Björn tog in laget på en 128:e plats.

Sträcka 5, 7.5km, Tobias Thorsson                                         

Sträcka 5 och sträcka 6 är de kortaste, men banläggaren har sagt att de kanske var de svåraste sträckorna. Tobias hittade in i sin egen orientering och tog lugnt och metodiskt kontroll för kontroll. Under sin orienteringsnatt passerade han flera lag och när han var i mål låg OK Löftan på plats 116.

Sträcka 6, 7.6km, Johan Antonsson                         

Johans och Tobias sträckor skulle vara lika svåra men likvärdiga och det visade sig också att de sprang oerhört jämnt mot varandra, endast någon minuts skillnad. Johan var efter loppet också nöjd med sitt lopp och kunde konstatera att laget nu låg på plats 112. Hittills hade alla följt taktiken att minimera bommarna.

Sträcka 7, 9.8km, Patrik Corneliusson                                    

Lagkaptenen Joakim hade en uppskattad kilometertid på mig på 8min/km. Jag brukar vara nöjd när jag ligger på 10min/km och når jag 8 så är det förmodligen downhill sprint eller något liknande. Jag försökte värma upp och ladda så bra jag kunde och jag tänkte mycket på ”minimera bommar” genom att hålla ett bra fokus genom hela loppet och springa säkert. Johan kom in samtidigt med ett annat lag och jag bestämde mig för att hänga efter den personen till ettan. Därifrån orienterade vi tillsammans några kontroller innan han dessvärre fick släppa. Jag tyckte det var tråkigt eftersom vi hade ett så bra samarbete. Jag kände att det fanns en viss risk att det skulle gå sämre framöver och risk för bommar skulle öka. Men jag hittade nya klungor genom hela loppet och väl i mål kunde jag konstatera att jag var nöjd med mitt lopp och laget låg nu på en 96:e plats. Nu skulle jag bara stämpla i mål och ge kartan till Stefan. Det blev dock bekymmer när arrangören hänger ut karta 128, men vårt lag har nummer 129. Paniken blir nästan total, jag rycker en karta som jag hoppas är 129 och springer till Stefan. Efteråt känner jag mig osäker på om han fick en karta, ett blankt papper eller något helt annat, jag inser att jag borde kollat det mer noga.

Sträcka 8, 10.9km, Stefan Ring                                 

Stefan ger sig iväg och han verkar inte vända sig om direkt så det blev nog rätt med kartan ändå. Stefan som alltid är vältränad och en oerhört säker orienterare var lite missnöjd med loppet på grund av att han fått ont i ryggen. Men trots sin onda rygg lyckades han ta sig igenom hela sin sträcka på ett mycket bra sätt. Laget låg nu på plats 102.

Sträcka 9, 9.0km, Adrian Vartia                                

Nu börjar det närma sig slutet av tävlingen. Klockan är 8.36 när Adrian ger sig iväg. Han har fått en tid på 72 minuter att förhålla sig till. Vi vet att ”repet” för omstart dras klockan 9.45. Skulle han springa på sin tid så skulle det innebära att vi måste gå med i omstarten eftersom han skulle vara i mål 9.46 och därmed missa repet med 2 minuter. Ungefär i samband med att Adrian springer iväg och hela övriga laget är extremt spända på hur det går så slutar tidsrapporteringen att fungera. Vi får inga tider alls. Det var jättefrustrerande att inte veta hur det gick. Hade vi fortfarande en chans på att undvika omstart eller inte? När det är ungefär 30 sekunder kvar innan repet dras så ser vi Adrian i skogen, ungefär som att han bara stått och väntat för att göra det så maximalt spännande det går. Adrian stämplar i mål med en marginal på 16 sekunder till repet. Förutom en väldigt bra tid på sträckan så är Adrian nöjd med sitt lopp och har gått bra hela vägen. Laget låg nu på plats 96.

Sträcka 10, 15.4km, Joakim Antonsson

Joakim kunde nu ge sig iväg med vetskap om att det är tomt bakom honom i 15 minuter. Detta eftersom repet dras 9.45, men första omstarten är 10.00. Han sa själv att han skulle ta det jättelugnt i början och sedan öka efterhand om han fortfarande kände sig stark. Av resultaten att tyda verkar hans ”jättelugnt” vara ganska snabbt och han passerar ganska omgående flera lag i skogen. Han fortsätter sedan att plocka placeringar. Väl i mål berättar han att han har gjort ett bra lopp och känt sig stark hela vägen och inte gjort några egentliga missar. Joakim tog in laget på slutplaceringen 88.

Den bästa placeringen i klubbens historia och dessutom lyckades Löftan bli bästa hallandsklubb.

https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=17220&organisationId=254

 

 

 

 

En kommentar

  1. Grattis! Bra jobbat hela laget. Och tack Patrik för att vi gamlingar på hemmaplan fick ta del av Er prestation.

Kommentarer är stängda.