Unionsmatchen 2018

I helgen har fyra ungdomar från Löftan varit iväg på Unionsmatchen i Norge. Distrikten Skåne och Halland bildade ett gemensamt distrikt och lag i stafetten. Totalt är det fyra distrikt från Sverige och fyra från Norge som tävlar i klasserna DH14 och DH16. OK Löftan var med sina fyra deltagare delad största klubb tillsammans med Lund och FK Göingarna. Från Löftan var det Jesper Johansson, Tobias Johansson, Victor Hansson och Simon Corneliusson.

Här är reseberättelsen från resan.

Resan mot Norge började fredagen 25:e Maj i Hässleholm, sedan hade vi fyra stopp för att hämta upp deltagare. Vi blev dock något försenade p.g.a att tidsschemat var något ambitiöst och några smärre trafikproblem. Vi stannade för att äta på Ikea i Uddevalla och tömde deras lager på köttbullar. Det var uppskattat bland ungdomarna. Sedan gick resan vidare mot Norge, det var viss köbildning omkring 15-16-tiden i Oslo, så vi blev lite försenade till kartpromenaden.

När vi väl kom fram var alla ungdomar mer eller mindre ombytta och vi kunde direkt hämta karta och börja bekanta oss med terrängen. Några gick runt i området och andra joggade lite snabbare. Det var redan mycket varmt, omkring 29 grader. Sedan åkte vi mot förläggningen i Sundvollen, där vi hittade våra sovsalar och gjorde i ordning sovutrymmen. Ungdomarna duschade och lekte sedan hela kvällen. Det varierade mellan fotboll, cykel, gungbräda, kortspel, kubb, frisbee. Det var väldigt trivsam stämning och alla fick vara med i leken hela tiden. Det serverades lasagne vid 20-tiden på kvällen. Vi hade samling och gick igenom vad som väntade på tävlingarna nästa dag, då det var individuella lopp. Vi gick och la oss ca 22-22.30 och det var lugnt och alla somnade snabbt.

Vi gick upp vid 7 och åt frukost. Det serverades mackor och där gjorde man också sina matpaket som man skulle äta till lunch. Vi hade förberett med extra frukost till ungdomarna genom havregrynsgröt som kokades där vi bodde. Vi åkte mot tävlingsområdet klockan 9 och var framme ca 9.30. Första start var 11.00 och Skåne-Halland hade sin första startande 11.04. Denna dag sprang både hallandslöpare och skånelöpare i skånetröjor. Vi hjälptes åt att sätta upp tält för solskydd och från ca 11.30 kokade vi gulaschsoppa som komplement till matpaketen (smörgås). Vi uppmanade barnen att dricka mycket eftersom det var väldigt varmt, över 30 grader denna dag och svårt att hitta skugga, både vid arenan och framförallt på väg och vid start. Resultatmässigt var många nöjda med sina insatser en del var givetvis missnöjda. Vi hade bara en deltagare som stämplade fel på hela tävlingen. Ett särskilt grattis till Simon Corneliusson i H13-14 som placerade sig trea och till Jesper Johansson i H15-16 som placerade sig tvåa.

Förutom värmen klagade en del i D15-16 på att det var en hundtävling på tävlingsområdet som varken löparna eller tävlingsledningen visste om. Detta gjorde att vissa fick ta omvägar och blev störda i sin fokusering. Väl tillbaka till förläggningen så duschade, slappade och umgicks ungdomarna. Vid 18-tiden åt vi middag, det serverades ris och kycklinggryta, de flesta tyckte att det smakade helt ok. Därefter hade vi en samling och pratade igenom dagen som varit och delade ut hallandströjor som skulle användas nästa dag på stafetten. Vi använde amerikansk uttagning till stafetten, så det var placeringen från dagens tävling som styrde vilket lag du kom i. Vi delade in ungdomarna i dessa lag och de fick lära känna sina lagkompisar lite bättre, bland annat genom en quiz där ledarna hade förberett frågor med tyngdpunkt på frågor om Halland och Skåne. Prisutdelningen hade vi i en slänt utanför rummen där vi bodde, med utsikt över fjorden och landskapet. Väldigt naturskönt. Prisutdelare var kommunstyrelsens ordförande och det var en högtidlig stund för alla ungdomar.

Vi gick upp extra tidigt för att hinna packa ur rummen, städa och äta frukost ordentligt. Även denna morgon hade vi extra havregrynsgröt till de som ville ha. Vi kom iväg i utsatt tid, dvs klockan 8. Väl framme vid arenan hade vi bestämt vilka vuxna som var lagledare och vi tog ett foto när alla ungdomar hade hallandströjor på sig. Vi hade en vuxen per lag som skulle hjälpa ungdomarna. Bland annat gick vi igenom växling och förutsättningar samt om ungdomarna hade andra frågor. Varje lagledare tog också hand om sitt lag under stafetten och tog emot ungdomarna när de kom i mål och såg till att det fanns ett system där vi kunde förvarna nästkommande löpare när aktuell löpare närmare sig mål. Resultatmässigt gick det generellt väldigt bra för alla halland-skåne-lag, exempelvis hade vi inget lag i omstarten. Särskilt bra gick det för vårt förstalag som i slutet kämpade om tredjeplatsen (första svenska lag), men det blev en hedrande fjärdeplats, två sekunder bakom Göteborg. I laget ingick Klara Persson (Halmstad OK), Simon Corneliusson, Alice Olvegård (FK Göingarna), Jesper Johansson. Stort grattis till dessa!

Efter prisutdelning bar det snabbt iväg mot förläggningen för att ungdomarna skulle få duscha innan hemresan. Sedan styrde bussen hem mot Sverige igen.

Nästa års Unionsmatch arrangeras av Bohuslän och dalsland sista helgen i maj (25-26 maj) 2019.