104:a på 25-manna

OK Löftan har i helgen varit och sprungit 25-manna och vi lyckades placera oss på 104:e plats, vår näst bästa placering någonsin (vad jag känner till). Med en stor mängd ungdomar som bara blir bättre och bättre för varje år och gamlingar som inte tappar i lika stor takt som ungdomarna ökar och dessutom flera förmågor som inte hade möjlighet att åka med detta år så tycker jag det ser riktigt bra ut framöver. Vi har stora möjligheter att ta oss en bra bit under topp 100 nästa år. Vi var näst bästa Hallandsklubb, endast Halmstad sprang snabbare.

Sträcka för sträcka

Sträcka 1, 5.9km blå (Alice)

Alice fick ta ansvar för den utmanande förstasträckan. Väldigt mycket folk och trängsel. Det hela hade kunnat börja katastrofalt eftersom den rad som Alice stod i hade en extremt långsam kartutdelare. Starten gick och endast hälften av raden hade fått sina kartor. Lyckligtvis fick Alice sin karta i samma sekund som starten gick, men det var synd om de ca 10 personer/lag som fick se alla andra springa iväg innan de hade lyckats få ut alla kartorna. Väl i skogen sedan visade Alice full koncentration och bara någon mindre bom kunde hon ta in Löftan på en 141:e plats endast 8 minuter efter täten som bestod av elitseniorer och dessutom 4 minuter före det schema som vi hade satt upp. Verkligen en fin öppning!

Sträcka 2, 7.9km blå (Jesper)

Jesper gick ut på sin sträcka som var gafflad mot förstasträckan. Det blev ett stabilt lopp utan att Jesper fick till det där toppenloppet som han brukar, så han var inte helt nöjd efteråt. Men när även han trots detta är 4 min snabbare än schemat så kan man inte vara annat än nöjd, lagmässigt. Vi låg nu på 98:e plats efter 43 plockade placeringar.

Sträcka 3, 4.6km röd (Johan H, Jonas, Patrik, Jakob)

Ordet ”Gubbsträckan” ekade ut i högtalarna från speakern. Men jag tror att alla vi gubbar kände oss ganska unga ändå när vi hade Jakob 15 år med på denna sträcka och han visade också vägen med att vara förste Löfting in i mål. Jesper fick med sig fyra kartor och gav till Patrik som sedan delade ut till respektive ivrig löpare som var mer än redo att ge sig iväg. Innan vi skingrades i den stora folksamlingen vid starten så stämde vi av om vi hade samma första, men det hade vi inte så alla gick in i sin egen bubbla och sprang på. Här hade vi på förväg räknat med att vi skulle komma in på ca 35-46 minuter och alla klarade av den målsättningen. Jonas hade också beskrivit det som att han har en fart på träning, en fart på tävling, men på stafett så har han ytterligare en växel. Det var kul att se att han lyckades orientera hela vägen i den farten. Johan H som kom in sent i laget gjorde ett jättebra lopp och återigen var det fantastiskt att se att vi håller vår målsättning. På kvällen sedan pratades det om att vi skall ha ett andralag på Jukola. Det tror jag helt klart går att lösa! Frågan är väl mest om det blir något förstalag? Löftan låg nu på 119:e plats.

Sträcka 4, 3.1km vit (Johanna, Hugo, Filip, Oskar)

På sträcka 4 plockade vi en placering och låg nu på 118:e plats. Trots att Johanna har sprungit sina 3.1km med smärtstillande på grund av en skada i sin fot. Härligt att se sådan laginställning och kämpainsats! Hugo lyckades få till ett kanonlopp och var nöjd med sitt lopp. Oskar och Filip hade gjort några krokar men totalt gick det snabbare på sträckan än vad vi hade som målsättning.

Sträcka 5, 6.6km blå (Daniel, Tobias T, Stefan, Magnus J)

Sträcka 5 hade vi bemannat med några makalöst stabila orienterare. Det spelar nästan ingen roll hur svårt det är, det går lika fort ändå. Ytterligare en gång levererade alla och vi kunde glatt konstatera att vi nu låg på 102:a plats. Daniel som knappt har orienterat det senaste året gjorde ett bra lopp även om han själv inte var helt nöjd med sitt lopp. Tobias T som ställde upp för laget genom att göra en snabbvisit för att sedan direkt åka hem igen gjorde också ett mycket fint lopp. Stefan och Magnus J hade i princip exakt samma tid och tidsmässigt låg vi bättre än planerat och det skiljer ca 6 minuter mellan första och sista löpare i gruppen.

Sträcka 6, 4.5km röd (Liselotte, Linda, Anna F, Josefin)

Josefin ger sig av sist i denna grupp men kommer först in. Hon har fått till ett jättebra lopp. Anna som inte orienterat på ganska lång tid fick ge sig ut i en svår Stockholmsterräng men gjorde det trots allt bra och vi är glada att hon hade möjlighet att ställa upp så vi äntligen kunde få till ett lag på 25-manna igen! Tack! Anna själv var inte helt nöjd, men redan nästa år finns möjligheten att prova igen! Liselotte och Linda sprang ungefär lika fort totalt sett, Linda kanske sprang snabbare men lite längre än bara rakt på. Väldigt bra kämpat av alla. Löftan låg nu på 120:e plats men var lite efter vårt schema.

Sträcka 7, 5.5km röd (Simon, Tobias J, Magnus H, Björn)

På grund av sjukdom i laget fick Simon gå upp och springa en lite svårare bana än vi hade tänkt oss. Magnus H hade peppat både Simon och Tobias att ta det lugnt och stabilt och det gjorde de verkligen. Två riktigt bra lopp trots svåra banor. Magnus H fick till ett riktigt kanonlopp och visade att ungdomarna fortfarande har någon att jaga. Björn som på senare år har sprungit riktigt långa ultramaraton är i riktigt bra löpform, men han har inte orienterat lika mycket. Han fick starta lite senare än de andra tre men såg fram emot uppgiften att försöka jaga ikapp lite tid. Det blev några krokar mer än vad han hade tänkt sig, men överlag ett stabilt lopp. Vi låg nu på 126:e plats, några minuter efter vårt uppsatta schema.

Sträcka 23, 4.1km orange (Albin)

Albin inleder de sista tre raka sträckorna. Tyvärr kom vi inte in samtidigt med några andra lag som vi kunde ha en fördel av att försöka springa tillsammans med så Albin fick kämpa sig igenom de 4.1km på egen hand. Med en minut snabbare än vi hade planerat enligt schemat så tog sig Albin in laget på en 119:e plats efter att ha sprungit om 7 konkurrenter. Han var kanske inte helt nöjd, men det var inga stora bommar heller.

Sträcka 24, 5.3km blå (Marie)

Inte heller på denna sträcka kunde vi få någon draghälp, trots det lyckades Marie hålla ett bra tempo under loppet. Vi hade en uppskattad löptid på 42 minuter, det höll Marie perfekt genom att spring in på 41.33. Vi låg nu på 113:e plats.

Sträcka 25, 9.0km blå (Adrian)

Adrian fick också ge sig ut ensam på den 9 kilometer långa banan. Han hade inga som helst problem att bemästra terrängen och med sin 59:e plats på sträckan (bäst av alla i laget) kunde han ta in laget på en jättefin 104:e plats. Bara 4 minuter från topp 100. Hade alla sprungit 10 sekunder snabbare på sina sträckor så hade vi blivit topp 100, så det är som sagt helt klart inom räckhåll.

 

Sammanfattningsvis så har alla i laget stämplat rätt, vilket är mycket bra gjort. Det är många lag som stämplar bort sig. Jag kan också konstatera att det inte var någon bland alla 25 som råkade ut för några jättebommar. Även om inte alla lopp var helt perfekta så var det ändå lopp som var kontrollerade och relativt säkra. Precis på det sätt man skall springa stafett! Till nästa år skall vi också lära oss hur man lämnar över sin karta till den som springer iväg, för att ytterligare minska risken för fel i samband med växling.

 

Nästa års 25-manna

Nästa år arrangeras 25-manna den 11-13 oktober vid Berga örlogsskolor. Så det är bra att anteckna det i era kalendrar direkt. Intresseanmälan skickas ut under nästa år.

25-mannamedeln

På söndagen stannade flera av oss kvar och passade på att springa 25-mannamedeln. Världens kanske största enskilda medeltävling med väldigt stora klasser och mycket bra motstånd. Många gjorde fina lopp här, bäst gick det för Tobias Johansson, H14 med en fin 3:e plats. Almer sprang fort i U2 med en 4:e plats. Adrian i H18E fick återigen till ett bra lopp och blev 5:a. Hugo i H10 blev 6:a. Alice i D20 blev 7:a och Stefan i H35 blev också 7:a.

På bilden saknas Tobias T, Anna F och Björn J.