Medaljregn till klubben på SM

Tre medaljer blev helgens fantastiska facit när ett Corona-anpassat SM äntligen kunde avgöras. Jesper knep brons på medeldistansen och följde dagen efter upp med ett silver på långdistansen. På USM utanför Jönköping ordnade Simon klubbens tredje medalj när han blev tvåa på långdistansen.

Helgen inleddes med kval på fredagen för juniorerna och seniorerna på Hisingen utanför Göteborg. Jesper vann sitt kvalheat och skaffade därmed sig ett bra startläge både för medeldistansen och långdistansens finaler. Även Jakob kvalade på fredagen, men fick inte till det riktigt som han brukar. Jakob tog dock snabbt revansch genom att springa starkt i lördagens b-final där han blev 19:e man bara dryga tre minuter från segern. Även Axel var i lördagens final då man i H20 inte behövde kvala. Axel sprang starkt och kom på en 53:e plats. Här skulle även Adrian varit med, men han fick tyvärr lämna återbud.

Jesper fick på finalen i medeldistansen till ett riktigt tekniskt kanonlopp och knep bronset bara 11 sekunder från silvret. Det enda lilla misstaget man möjligen kan hitta på livelox är vägvalet till kontroll 9 då det verkar vara snabbare att ta högervägvalet när man jämför honom i den hårda silverkampen.
https://www.livelox.com/Viewer/SM-medeldistans-final/H18-Final-A?classId=325873

Åt ”omöjlige” Axel Elmblad Bredaryd som nog är en av de största talangerna som svensk orientering har just nu fanns inget att göra denna dag.

På söndagen var det dags för Långdistans uppe i tuffa Svartedalen med två Löftandeltagare. Jakob springer bra även denna dag och blir tia i C-finalen.

I A-finalen får Jesper återigen till ett fantastiskt lopp. Även om man studerar hans livelox noga är det inte lätt att hitta många sekunder där han hade kunnat göra det bättre. Fantastisk teknik på en sådan både tuff, svår och utmanande bana. En tuff terräng som visade sig passa Jespers starka fysik perfekt. Flera konkurrenter öppnar i samma eller hårdare tempo än Jesper, men han maler på i samma fart hela vägen på den tuffa banan trots backar och grönområden och allt fler faller bort. Framme vid målet är han på en silverplats med över minuten till godo på trean, bara slagen även denna dag av Axel Elmblad.
https://www.livelox.com/Viewer/SM-langdistans-final/H18-Final-A?classId=327756

Vi hade också ett stort gäng som begav sig till skogarna norr om Jönköping för Ungdoms-SM. USM brukar vara en social helg med tre tävlingar och mycket aktiviteter. Tyvärr behövdes även detta arrangemang såklart Coronaanpassas i år så det blev bara en långdistanstävling och utan arena för publik och tävlande.

Löftan hade hela 6 deltagare till start vilket jag skulle tro är rekord för klubben på ett ungdoms-SM. I D15 lyckades Ida nästan hamna på bättre halvan efter en 62:a plats. Hade det inte varit för en större miss på kontroll 2 hade det kunnat bli en riktigt fin placering för dagen.

I H16 kom Isak och Tobias till start. Båda grabbarna brukar orientera säkert. Isak gör tyvärr två större missar tidigt på banan, men kämpar på starkt och slutar på en 68:e plats. Tobias gör ett riktigt fint SM och slutar på en stark tionde plats. Han visar att löpformen är riktigt på uppåtgående och är bl.a. trea på en långsträcka över 9 minuters löptid. Tyvärr kommer några mindre misstag på flera olika kontroller, men farten är annars så bra denna dag att det mycket väl kunde ha räckt till en medalj med ett perfekt lopp, men alltså en fin tiondeplats drygt tre minuter från bronset.

H15 var klubbens största klass där Oskar, Albin och Simon kom till start. Oskar tappar tyvärr mycket tid på en långsträcka, men springer för övrigt bra och hamnar på en 85:e plats. Albin som visat stigande form hela hösten visar att farten finns där genom att vara topp 20 på 5 av 14 sträckor på banan. Tyvärr kommer det några missar på andra sträckor, men ändå en bra 51:a placering.
Det är lätt att glömma av att det naturligtvis är en helt annan sak att springa ett SM än en vanlig tävling hemma i Halland där det inte är samma press eller ny terräng att kämpa med.

Den tredje H15-löparen är Simon som startar sent i loppet och är fullt medveten innan sin start om att två av hans värsta konkurrenter har kommit in på riktigt snabba tider. Om det fungerar som sporre eller stress kan nog bara Simon själv svara på, men han startar loppet starkt och är tvåa redan vid ettan. Sen följer några sträckor där det går extremt fort löpmässigt för Simon, men där han tappar lite tid på mindre misstag med riktningen både på sträckor och ut från kontrollen. Efter halva banan är han på femte plats och ytterligare en liten miss kommer på sjuan. I det läget hade det nog varit lätt att stressa upp sig och känna att loppet och medaljerna rinner iväg. Istället blir det precis tvärtom. Från sjuan och in i mål vinner Simon fyra av sex sträckor och är tvåa på en och är klart snabbast i hela startfältet på slutdelen och plockar in över 2 minuter på segraren Isak Eskilsson som är en annan av svensk orienterings supertalanger som vunnit allt som går att vinna för sin ålder. Den här steniga och kuperade banan avverkas under 7 min/km trots några misstag och med en km-tid som hade räckt till medalj även i H16. Riktigt starkt att få till ett så bra lopp när det varit så få tävlingar i år och dessutom på ett SM.
https://www.livelox.com/Viewer/Ungdoms-SM-lang/H15?classId=324238

Eftersom det inte lär hända varje helg framöver att Löftan får tre medaljer på ett SM passade vi även på att ställa några frågor om helgen till våra medaljörer. Vi återkommer med svar här inom kort:

Stort grattis till fantastiska lopp. Hur gick dina tankar innan loppet med strategi, plan och ev målsättning/förhoppning inför dagen?

Simon: Tack! Jag hade förhoppningar på topp 5 kanske topp 3 och jag tänkte mest att jag skulle ta säkra vägval och springa snabbt när jag kunde. Jag visste ju vad Hannes och Isak hade till radion och i mål så jag visste att det hade gått fort i skogen, innan start så var jag både lite nervös och taggad, men allt sånt släpper när man börjar springa.


>2. Berätta om ditt lopp och om banan/terrängen och ditt genomförande tekniskt och fysisk form för dagen. 

Simon: Loppet började inte så bra med en 30-40 sek bom på andra kontrollen. Då blev jag lite stressad men fick tillbaka lugnet rätt fort, på långsträckan ville jag mest bara ha bra löpbarhet så jag tog lite höjd och fick sen en fin mosse att springa i. Till 5:an så gjorde jag bort mig rätt så hårt. Jag tyckte att kontrollen skulle sitta längre ner än vad den gjorde och sprang därför nedanför höjden. Jag tyckte det såg ut som att man skulle kunna springa mellan en brant och ett grönområde men det var bara massa skit så jag tappa ca 1:30 på den sträckan. Efter den kontrollen gick jag dock ganska felfritt förutom ett litet riktningsfel ut från en kontroll. Jag kände också att jag var stark på dom ställen där man kunde springa snabbt.


>3. Vad betyder den här framgången för din fortsatta satsning både på kort och lång sikt?

Simon: För mig så var det väldigt skönt att veta att jag inte har tappat något jämfört med dom andra under corona med tanke på att det inte har varit några större tävlingar där man har kunnat jämföra. Det blev också en form av motivationskick för att placeringen var så bra men man vill ju alltid vinna så jag tror att loppet var bra för min fortsatta satsning.