SM-silver till Jesper på långdistansen

Lång-SM i orientering

I helgen avgjordes lång-SM i orientering i skogarna öster om Strömstad i närheten av där VM gick 2016. OK Löftans färger representerades av Jesper och Axel i H20 och Tobias i H18.

Tävlingarna inleddes på lördagen med kval. I H20 deltog 53 löpare uppdelade i två kval. I varje kval gick 20 löpare vidare till söndagens final. Jesper gjorde ett stabilt och kontrollerat lopp och gick övertygande vidare till finalen efter att ha vunnit sitt kval med över minuten. Axel kämpade väl och missade precis att gå vidare till A-finalen. I H18 deltog 111 löpare uppdelade i tre kval. I varje kval i H18 gick 14 löpare vidare till söndagens final. Tobias gjorde likt sin bror ett stabilt och kontrollerat lopp och sprang in på ett åttonde plats i sitt kval.

Axel som sprang B-finalen fick tidig start. Han slutade på en sjätte plats. Bra kämpat i den svåra Bohuslänska terrängen. Axel fick springa in en liten sväng i Norge, där de hade två kontroller, så nära norska gränsen var tävlingen. Lite roligt att passera två olika länder på en bana.

Tobias startade i mitten av fältet på finalen. Efter ca en kvart hade H18 varvning inne på arenaområdet. Tobias tid vid varvningen räckte till en 19:e plats. Efter varvningen hade killarna ca 40 minuters löpning kvar, även H18 killarna fick in en liten sväng i Norge. Tobias fortsatte den 9,2 km långa banan stabilt och höll ett högt och jämnt tempo i skogen utan bommar. Väntan i mål blev lång, men den ene konkurrenten efter den andre bommade vilket resulterade i att Tobias slutade på en fin åttonde plats i H18.

Jesper startade näst sist bland H20-killarna. De hade lite längre sträcka i skogen innan de kom till varvningen. Vid varvningen låg Jesper på en andra plats, 2.56 min efter suveränen Viktor Svensk från Stora Tuna i Borlänge. Jesper höll också ett högt och jämnt tempo utan bommar vilket resulterade i att han tog in på Viktor och kom in i mål på den 10,4 km långa banan 1.35 min efter guldmedaljören.

Länk till livelox för banorna och se vägvalen.https://www.livelox.com/Viewer/SM-lang-Final-Swedish-League/H20-Final-A?classId=417548