10-mila 2023

10-mila gick i Skellefteå detta år. Det nordligaste 10-mila någonsin. Halland hade tre lag på startlinjen, trots att den låg så långt bort och innebar långa resor. Ett ungdomslag (plus ett kombinationslag), ett damlag och ett herrlag. Herrlaget var 100% Löftan och därmed bästa hallandsklubb på herrsidan(!) och damlaget var 40% Löftan. Bara det är riktigt häftigt tycker jag att vi i Löftan lyckas få ihop lag till denna roliga stafett. Kul också att friskus lyckades få ihop ett eget ungdomslag som kämpade på mycket bra!

Startpunkten var placerad i en slalombacke så det var rejält tufft direkt från start där det var ca 1km löpning uppför i en skidbacke som sagt. Extra krydda på upplevelsen var att det var snö på startpunkten trots att det var 23 grader varmt utomhus.

Fullständiga resultat finns på eventor.

Damerna

Löftan bildade lag med Friskus och från Löftan sprang Ida Andersson och Alice Hultin. Laget hade som målsättning av att undvika omstart, vilket uppnåddes.

Ida Andersson 5.9km | Jobbigt, Roligt, Småbommar

Ida rusade igenom sin sträcka 2 på 51 minuter och plockade 20 placeringar. Det var en tuff men rolig sträcka. Laget växlade på 173:e plats.

Alice Hultin 10.2km | Fint, Stenigt, Varmt

Alice fick ”långa dagen” som är en tuff sträcka. Extra tufft i år var solen som värmde. Då det blivit plötsligt varmt relativt kort tid innan tävlingen så har kroppen inte hunnit anpassa sig. Trots en stukad fot i slutet på loppet kunde Alice växla in som 149:e lag.

Herrarna

Löftan hade detta år ett herrlag på startlinjen. Efter förra årets klubbrekord med en 86:e plats förväntade vi oss inte att slå rekord även i år, så förhoppningarna var att komma in på omkring plats 100.

Jesper Johansson 13.5km dag | Besvikelse, Misär, Fin terräng

Starten var i år en lite ovanlig procedur. Alla var uppradade inne i Skellefteå arena och när starten gick skulle hela klungan gå långsamt ut och samtidigt bevara sin tänka positioner. När alla sedan passerat utfarten så gick det andra ”riktiga” startskottet och alla kunde börja springa. I den smala passagen på väg ut så trängdes gruppen ihop och när väl startskottet gick så var det så tight att det uppstod en del skador och några ramlade och blev trampade på, några tom med brutna revben som resultat. Lyckligtvis lyckades Jesper manövrera sig ifrån alla problem och hänga med bra direkt i starten. Det var relativt stora gafflingsskillnader vilket gjorde att klungan delades upp rejält i många olika vägval. Inledningen gick fint och han var först in till några kontroller i sin ”grupp”. Efter lite mer än halvvägs så fick Jesper bekymmer i ryggen och resten av banan var en riktig kämpainsats mot en kropp som inte alls ville samarbeta. Trots alla bekymmer med kroppen vilket gjorde det svårt att springa så tog han in laget på plats 111.

Tobias Johansson 12.6km skymning | Kramp, Mer kramp, Skitmage

Tobias rusade iväg, dock relativt ensam då vi hamnat lite i ingenmansland. Inledningen gick väldigt fint och Tobias började plocka placeringar, sedan började kroppen säga ifrån. Det har som sagt varit varmt under dagen och det kan ha varit det som bidrog till kramperna som Tobias fick vilket gjorde att han fick hålla igen. Tobias växlade in på 122 plats.

Patrik Corneliusson 5.9km natt | Intensivt, Stenigt, Härligt

Min sträcka var rak och ”planen” var att hoppas få ett gäng att springa ihop med för att få lite draghjälp. På väg till startpunkten kommer en person bakifrån och rusar förbi i ett väldigt högt tempo. Jag tänkte att han har nog koll på läget och jag hänger på, men dessvärre inleder han med att bomma förstakontrollen direkt som var en kortsträcka. Han sprang ändå för fort så jag kände att det var bättre att orientera själv när han ändå inte sprang rätt. Jag sprang några kontroller själv sedan började vi bli några personer och i slutet av banan var vi 4-5 personer i en grupp som turades om att dra. Inga stora misstag men det var intensivt, mer av medeldistanskaraktär på banan och vissa partier var väldigt steniga, men upplevelsen totalt var ändå härlig. Fantastiskt att få springa i så fin terräng och kämpa i natten mot andra. Jag växlade in på plats 120.

Daniel Andersson 16.5km natt | Ensamt, Lång, Klurigt

Daniels lopp blev långt och ensamt. De flesta i klungan som kom in från sträcka 3 höll inte samma fart och sedan var det ganska många minuter både fram och bak. I stort sett alla kontroller spikades förutom en miss i mitten av banan där Daniel var några få meter från kontrollen utan att få syn på den. Denna terräng var extremt svår att läsa in sig på om man väl tappat kartkontakten, så det gick några minuter på det. Men efter lite mer än 2h i tuff terräng så har Daniel plockat ytterligare en placering och växlar in som 119:e lag.

Tobias Thorsson 9.5km gryning | Kul, Klurigt, Vackert

Det brukar vara betydligt mer natt på 10-mila än det som erbjöds i år. Så redan denna femte sträcka var i princip en dagsträcka. Tobias som är rutinerad flöt igenom sin bana på ett bra sätt. Något mindre misstag, men det är ändå 9.5km orientering så det är svårt att hålla tekniken under så lång tid. Laget låg nu på plats 120.

Simon Corneliusson 10.3km dag | Ensamt, Fart, Ovant

Simon som nyligen är tillbaka från skada kände att farten fanns där men att det var lite ovant med orientering. Trots detta plockades 7 placeringar och han växlade in på plats 113.

Oskar Blom 9.6km dag | Ensamt, Intensivt, Klurigt

Denna och många andra sträckor karaktär var sluttningsorientering. Ofta var det långa sträckor mellan två sluttningar och när man väl var i sluttningen så var det 3-5 kontroller som skulle hanteras. Det var dessutom ofta rejält gafflat vilket gjorde att kompassen var mycket viktig. Laget växlade in på plats 116.

Stefan Ring 13.9km dag | Slitsamt, tekniskt, kul

Uppladdningen inför 10-mila hade kunnat vara bättre säger Stefan själv, men när han väl står på startlinjen är han som en maskin som är precis lika stark som vanligt. Två placeringar plockades och laget är just nu på 114:e plats.

Magnus Johansson 6.9km dag | Omstart, Stafettkänsla, Rolig bana

Laget hade hittills inte hittat det flyt vi har blivit så vana vid att se de senaste åren med förra årets klubbplaceringsrekord med en 86:e plats. Men det är väl bra att samla ihop alla ”stolpe ut” till ett och samma lopp så tar vi nya tag nästa år och nya galna prestationer! Detta oflyt ledde till att de två sista sträckorna fick gå i omstart vilket gjorde att stafettkänslan med hög fart verkligen tog fart för Magnus del. Denna och sträcka 3 var av lite mer medeldistanskaraktär, resten av sträckorna är rejäla långsträckor. Magnus höll kylan hela vägen och växlade in på plats 116.

Adrian Vartia 13.7km dag | Tekniskt, Perfektion, Vägg

Adrian som även han gick i omstart satte full fart och efter halva loppet hade han plockat många placeringar. Dock kan ett lag som gått i omstart inte passera ett lag som inte gått i omstart, vilket på något sätt ändå är rätt. Som tidigare nämnts så hade värmen nyligen slagit till och det var 23 grader igår och nu när solen gått upp så var det mycket sol och varmt även längs banan. Adrian hade orienterat helt perfekt utan misstag och passerat många mer snabblöpta deltagare genom att gå rätt. Med någon enstaka kilometer kvar till mål välkomnades Adrian av den berömda väggen. Farten halverades men trots att orienteringen fortsatt gick bra fick Adrian se de tidigare passerade deltagarna nu glida förbi. Surt, men Adrian kämpade på hela vägen och tog in laget på en fin 114:e plats.