Löftan 27:a på Tjoget!

Tvärr blev det för många misstag i år för att vi skulle leva upp till målsättningen topp-20. Här följer en rapport efter en trevlig helg i Smålandsskogarna!
Tjoget blev i år en omväxlande tillställning både gällande väder och placeringsmässigt för såväl täten som Löftan. Tävlingen inleddes på ett lysande sätt med att vårat nyförvärv som Joakim lockat över från Friskus lekande lätt gled med i klungan på första sträckan och växlade som åtta. Killen såg inte ens trött ut och lovade direkt att han inte gjort det här för sista gången och det löftet tackar vi för och skriver upp direkt. Elin som haft lite problem med sin fot under våren hade bytt till andra sträckan för att spara några kilometer för foten. För att inte slita på den onödigt länge sprang hon dessutom väldigt fort. Vid radiokontrollen efter halva banan låg hon fyra, men en iskall avslutning där hon först sprang ifatt killarna framför och sen lät dem missa näst sista medan hon själv spikade vilket gjorde att Elin kunde glida förbi och komma in i ledning. Första gången någonsin i Löftans Tjogethistoria som vi växlar i ledningen och Löftan fick en stund i rampljuset. Det fick vi mersmak av det vill vi se mer av i framtiden, men någon 3,9 km-bana kommer det inte bli mer för Elin på Tjoget! Hur ska vi andra kunna ta älghornet då för Elin var dessutom sträcksnabbast. Tredje sträckan är en ungdomssträcka och där skickade vi ut Pontus. Vi hade pratat med honom innan att det är ok att hänga och man behöver inte ha järnkoll hela vägen och så skickas han ut i ledningen utan någon att ta rygg på. Efter en lite nervös inledning med att felvägval till ettan så gör Pontus ett starkt lopp och växlar som sjunde lag 4 minuter efter ledande Skogsfalken och som bästa hallandslag. Fjärdesträckan är den sträcka där flest stjärnor brukar hålla till och för att matcha det skickade vi ut evigt unge Magnus Johansson. Hur länge ska han få vara bäst i klubben? Fast jag tror att det inte dröjer länge nu till en viss stafettavslutare som vi återkommer till senare tar över titeln som bäst i klubben. Magnus gör som vanligt ett mycket bra lopp och med elfte bästa sträcktid växlar han som åttonde lag mindre än två minuter efter täten. På femtesträckan skickar vi nu ut påläggskalven Daniel som får springa ut i täten mot damseniorer och sextonåringar och han gör ett mycket bra lopp utan misstag och växlar som nionde lag sju minuter efter täten och vi är fortfarande bästa hallandslag. Sjättesträckan över 6,2 km får Torkel äran att springa och han ger sig iväg i ett ursinnigt tempo. Vid första rapporteringen har han tagit både tid och platser och det ser riktigt lovande ut. Några småsvängar in och totalt 3 minuters miss gör att det ändå blir en tiondeplats vid växeln tack vare bra fart på benen. Sista sträckan ut innan uppehållet är en damsträcka och Katrin visar återigen att hon lärde sig orienteringsgrunderna ordentligt på OL-gymnasiet i Olofström. Inga bommar alls i skogen, men Katrin sade att kroppen inte känt sig pigg senaste veckorna och löpningen gick lite tungt och hon växlar som artonde lag drygt 11 minuter efter täten som näst bästa hallandslag efter Friskus. Efter sju sträckor tar stafetten uppehåll och omstart med jaktstart sker kl. ett. Förhandssnacket går om riktigt kluriga nattbanor och det visar sig stämma för det bommas rejält på natten. Joakim som alltid är en trygg och säker löpare visar att han behärskar även smålandsnatten. Efter att ha gått ut i ett vakuum kommer han i omgångar tillsammans med nya löpare i skogen och vid växeln är det en stor klunga från placering 10 till 19 som är tillsammans. Jocke växlar som 17e lag endast sekunder efter Friskus som han jagat ikapp. Fredrik Svahn gör nu på elftesträckan säsongsdebut och här är ännu en gubbe som inte behöver många pass i kropppen för att behärska orienteringstekniken. Fredrik går ut med en stor klunga och säger själv att han ”slarvar bort klungan” vid ett litet misstag och blir därefter själv i skogen. Han jobbar sen på bra och säkert med bara småsvängar som resultat i natten och växlar som artonde lag och vi är nu långt före både Halmstad och Falkenberg, men efter Friskus. Halva stafetten har nu gått och vi skickar ut vad vi tror är ännu en säker gubbe, men vår kanske mest stafettrutinerade löpare Owe gör några svängar i skogen och tappar tid mot övriga hallandslag och vi är nu nittonde lag och Owe kommer in helt själv med stort glapp både upp och ner. Själv hade jag fått äran att ta hand om gryningssträckan och jag var inställd på att slippa lampa, men de mörka molnen gjorde att lampan fick följa med runt, men den behövdes endast som kartlyse och det blir en ganska lätt sträcka när man slapp mörkret. Orinteringstekniskt går det väldigt bra och den enda ”bommen” är 30 sekunders krypande på marken för att leta efter en avdragen SI-pinne. Andra stafetten på raken som utrustningen strular nu och jag får skärpa till mig och skaffa ett fånigt snöre jag med till min pinne. När jag väl hittade pinnen kollar jag av någon outgrundlig anledning om det var rätt pinne jag hittade. Precis som om någon annan idiot skulle tappat sin pinne precis där. In till växeln kommer jag som artonde lag och trots en sjätteplats på sträckan är man inte ens nära att få ta hem älghornet. Nästa år ska jag nog ta ut mig själv på en 2,7 km sträcka! På tolftesträckan var det ännu en löpare som gjorde säsongsdebut, den här gången Charlotte. Ett stabilt och bra lopp gör Charlotte och håller sin placering in till växeln. Den trettonde sträckan är en av de längre och mäter 7,3 km. Rapporterna från skogen visar att tätlaget som här är Hakarpspojkarna följt av Orion, Linköping och Ronneby bommar rejält efter några luriga kontroller. Tyvärr gör även Johan det på två kontroller och han lyckas inte upprepa sitt magnifika Jukkolalopp utan är riktigt besviken och arg vid målgång och Falkenberg är nu ikapp oss, men vi är kvar på artonde plats. Efter Johan ger sig Christer ut som precis kurerat sig efter sin bristning på KM. Ett misstag efter att följt med fel bäck gör att några minuter rinner bort och Falkenberg är nu förbi oss och vi växlar som 21a. Vi (Torkel, Fredrik och jag) åker efter Christers målgång hem så övrig rapportering är inte upplevd mer än via telefon och tolkande av resultatet på Internet. På femtondesträckan springer Anna stabilt och växlar som 22a lag och växlar sen ut Stefan R på Tjogets längsta sträcka 8,1 km. Enligt egen utsago lägger Stefan bort åtta minuter i skogen vilket ju såklart är lite väl mycket, men han stämplar i alla fall vid rätt sista kontroll idag Trots bra fart under benen tappar vi nu två placeringar och är 24a. Hans har fått byta stäcka med Elin och får nu ge sig ut på tuffa 6,5 km och han gör det bra och stabilt som alltid och håller placeringen. På artonde som är en kort och svår sträcka skickar vi ut Bosse som imponerat på JVM:s publiktävlingar. Han lovar själv att springa runt på 35 minuter, men det blir 43 och jag antar att det beror på någon liten extra sväng i skogen idag och vi är nu 29e lag. En eloge till Bosse ändå som ställer upp när vi inte får ihop tjugonde löparen trots att han har fullt upp med banläggningen inför tredagars. På nittonde springer Ingvar som vanligt stabilt och bra även om farten inte riktigt är som i fornstora dagar så håller han placeringen över sina 5,2 km. Det blir nu omstart för vår ankarlöpare Christian som vid ett flertal tillfällen imponerat under våren och han gör det även idag. Han springer in först av alla från omstartsklungan och trots stenhård konkurrens är han fyra på sträckan. Mycket bra gjort Christian! Om någon ska bryta StockaMagnus 25 åriga dominans som bäst i klubben så är det nog Christian. Christian plockar med sitt fina lopp två placeringar och vi blir 27:a ca 20 minuter upp till målsättningen topp-20 och tyvärr får vi stryk av inte bara Falkenberg och Halmstad utan även av Nackhe. (Friskus felstämplar) Vinner Tjoget gör Hakarpspojkarna före Orion! Tyvärr bommar vi lite för mycket som lag för att kunna vara riktigt nöjda. Individuella misstag kommer vi alltid att göra, men missar på över timmen totalt som i år har vi inte råd med. Som vanligt hade vi trevligt ändå och någon placering hit eller dit spelar ju egentligen ingen roll även om man lever sig in ordentligt i tävlingen när den pågår. Vi tar nu nya tag till nästa breddstafett som är 25-manna. Då ska vi ta revansch på hallandslagen. Tack för den här helgen. Magnus H

Av: Magnus Hansson