Löftan på 9:e plats på Tjoget

Klubbens 24 Tjogetlöpare lyckades slå klubbrekordet och knipa en mycket bra nionde plats när årets stora sommarstafett avgjordes på Emmaboda flygbana.

Först ut ihop med 71 andra lag var Adrian som hade laddat med landslagsläger ihop med amerikanska juniorlandslaget i Danmark under veckan. (Adrian har dubbla medborgarskap). Lägret verkade ha gett formen en extra boost för Adrian låg med i huvudklungan hela loppet igenom och när det drog ihop sig till spurt var han obarmhärtig och tog enkelt in Löftan i ledningen efter startsträckan. Tredje gången som Löftan är först in på en sträcka på Tjoget. Adrian blev intervjuad i speakertornet och konstaterade iskallt att det inte gick så fort som han räknat med.

En av löparna som varit först in tidigare år var Simon som nu gav sig ut i ledningen på sträcka 2. Trots en miss i början och själv missnöjd med sitt lopp sprang Simon återigen riktigt starkt i en stafett och växlade som femte lag. Ut på tredje sträckan rusade nu Albin, Filip och Elin. Drygt 12 minuter senare på 2,4 km bana sprang Albin in på femteplatsen även efter sträcka tre. Några minuter senare kom först Filip och sen Elin in efter att alla tre sprungit snabbt och bra.

Nu var det 7 km tuff orientering som väntade och det var dags för Jesper att ge sig ut på sträcka fyra. En klurig förstakontroll inne i ett grönområde ställde till lite problem, men efter det gick det som på räls och ihop med Halmstad växlade Jesper på plats 6. Det skulle bli en tuff kamp mot Halmstad genom hela tävlingen och det skiljde aldrig mer än 10 minuter mellan lagen.

Femte sträckan tog Ida hand om och hon gjorde ett riktigt bra lopp trots lite ont i knät och höll oss kvar i täten genom att växla som åttonde lag. Ida växlade över till Patrik som efter veckans tävlingsresa i Idre visade att formen infunnit sig rejält. Bara tre minuter från sträcksegern och höll laget kvar på plats 8.

Marie tog hand om sista sträckan innan uppehållet inför natten och höll i den fina trenden med topplopp. Åttonde bästa tid på sträckan och knep två platser upp till sjätte plats totalt. Så bra placering inför natten hade klubben bara varit en gång och det var 27 år sedan när vi bestämde oss för att toppa laget första dagen och låg då på en fjärde plats. Den här gången var det annorlunda och vi hade disponerat laget väl och målsättningen att slå klubbrekordet från 2006  då vi var på plats elva levde i högsta grad.

01:17 i beckmörkret och sommarnattskylan stod Joakim redo med lampan för ca 7,5 tuff natt-ol. Ihop med Tranan och Halmstad gjorde Joakim ett riktigt starkt nattlopp och växlade som nionde lag precis efter dessa lagen. Ut på nian gav sig sen natträven Tobias T. Kanske för att han sprungit så mycket natt så började utrustningen ge med sig för det blev tyvärr ett lampstrul efter några kontroller och efter att först löst det tillfälligt slocknade lampan sen helt. En snäll konkurrent lämnade en liten minificklampa och Tobias kunde starkt kämpa sig runt utan att tappa allt för mycket tid och vi var nu på plats 13.

Själv tog jag hand om sträcka 10 som var 4,3 km natt. En onödig treminutare blev det på kontroll 2, men sen gick det bättre och vi var nu på en elfte plats.

Åldermannen i laget Magnus visade återigen sin rutin och styrka på sträcka 11 och var tia på sträckan efter ett felfritt lopp och växlade även in som tionde lag.

Även Linda visade att Idreträningen gett resultat och sprang snabbt och höll plats 10 och lämnade sen över till Tobias J som fick ta ansvar för nästan en 6 km lång sträcka. Tobias visade trots längre bana än normalt i H14 att han är ruskigt stark redan trots sin ålder. Tionde bästa tid på sträckan och in på plats 12 precis efter några andra lag.

Fjortonde var återigen en trippelsträcka. Victor sprang starkt och plockade två platser för oss ner till nummer 10 igen. Även Oskar och Jonas sprang bra på sträckan och kom in strax efter.

Femtonde sträckan fick nu Filip ge sig ut lite i ett vakuum på och han fick göra sitt eget lopp hela banan igenom och det lyckades han utmärkt med och efter ett i princip felfritt lopp höll han plats 10.

Sextonde fick nu tjogeträven Stefan ta hand om. Stefan som brukar vara säkerheten själv på Tjoget gjorde nu i sin ensamhet i skogen några bommar och var inte helt nöjd med sitt lopp, men höll trots det kvar oss på plats 10 efter att haft snabba ben mellan bommarna.

En annan Tjogeträv som varit med många år nu på massa olika sträckor är Johan som i år tog hand om sträcka 17. Trots något mindre ol-förberedelse än tidigare år sprang Johan återigen riktigt starkt och höll även han oss kvar på plats 10 efter att ha haft åttonde bästa tid på sträckan.

Johan lämnade över till storasyster Josefin som trots trötthet i kroppen efter fästingbett sprang riktigt starkt och säkert och växlade som elfte lag. Vi missade nu repet inför sista omstarten med några minuter. Det gjorde att Alice på sträcka 19 fick ge sig ut i omstarten med drygt 60 andra tjejer medan Halmstad precis undvek omstarten. Detta visade sig bli avgörande i kampen om bästa hallandslag då Halmstad i sin ensamhet nu bommade på sträcka 19 medan Alice visade riktigt styrka och höll sig i täten av omstartsklungan hela vägen och växlade som tionde lag.

Nu hade vi sparat starka Olle till sista sträckan och han gjorde ett riktigt topplopp. Trots en bom på ettan gick det undan och ytterligare en placering togs och Löftan slutade på en mycket stark nionde plats.

I klubbens 34:e tjogetstart sen debuten 1984 (då vi var på plats 83) gjorde vi alltså klubbens bästa resultat någonsin. Tidigare bästa resultat var en elfte plats från 2006.

Joakim uttryckte med glimten i ögat att nu kan vi lägga ner Tjoget för det här slår vi aldrig igen. Fast med en medelålder i laget på under 27 år, 12 löpare yngre än 20 år och 8 barn upp till 10 år som var med och hejade ser framtiden minst sagt ljus ut och varför inte istället sikta på en trend att det är topp 10 vi ska vara framöver nu.

Hälsningar från en trött lagledare efter att ha sett och hejat vid alla 20 växlingar.

/Magnus H