O-ringen Höga Kusten

Örnsköldsvik och Höga kusten bjöd på ett fantastiskt O-ringen med värme, hällmarker och korta avstånd. Ett drygt 30-tal Löftingar fanns på plats trots den långa resan.

 

Många av Löftingarna valde p.g.a. avståndet att inte campa det här året så alla var utspridda på olika campingar, hus, lägenheter och stugbyar runt Ö-vik. Nästa år blir det nog bättre gemenskap med fler samlingar igen när det bara är till Norrköping och Kolmården som O-ringentåget styr vidare nu.

Många gamla orienteringsrävar som varit med på mängder av O-ringentävlingar hävdade att det terrängmässigt var den bästa tävlingen någonsin och själv har jag i alla fall drygt 30 O-ringen på mitt samvete där jag deltagit på något sätt och jag är nog beredd att hålla med här.

Tävlingsmässigt blev det ett bra O-ringen för Löftan även denna gång. Allra bäst lyckades Magnus Johansson som trots tidigare bra placeringar nu slog sitt rekord och tog en mycket imponerande fjärde plats i H50. För att förstå konkurrensen i denna klass så kan man se att totalsegraren Per Ek från Nyköping för 25 år sedan i Halland vann H21-elit. Då hade Magnus varit långt bakom om de sprungit samma klass. Nu närmar han sig för varje år. När det är dags för H60 så småningom tror jag vi får en totalseger till klubben:)

Även våra ungdomar hade en riktigt bra vecka.

H13 var största Löftanklassen bland ungdomarna med tre killar till start. Simon var med framme i täten under hela veckan och som ju alltid på O-ringen gäller det att inte ha någon riktigt dålig dag. Även den dag som han inte var alls nöjd stannande bommen vid ca 5 minuter och framförallt var det dag 2 som fullträffen kom. Ett prickfritt lopp och seger på etappen är ruskigt bra på en femdagarsetapp där hela Sverigetoppen är med och även många duktiga ungdomar från våra grannländer. Inför jaktstarten hade han placering 5 och efter en mäktig spurt sista dagen mot två andra killar där Simon rann ifrån Kårekonkurrenten höll Simon sin fina femteplats, bara centimetrar från fjärdeplatsen och en finsk kille. I H13 var även Albin och Oskar med. Albin sprang jämnt och bra hela veckan i den tuffa terrängen och slutade på en bra 58:e plats. Oskar hade en jobbig inledning, men sprang sen upp sig med bra lopp på de svåra banorna och slutade 94:a i en stor klass.

En annan som vet hur man springer 5-dagarstävlingar är Jesper som alltid är med och kämpar i toppen. Jesper tyckte inte själv att han riktigt fick till det orienteringsflyt han brukar få hemma, men trots det var han med och kämpade i täten på varje etapp. Till slut blev det en mycket bra femteplats även för Jesper där även han var riktigt nära fjärdeplatsen.

I H14 var det Tobias och Victor som kämpade på. Tobias hade en bra vecka och höll sin fina svit med bra placeringar på femdagars. Till slut blev det en stark 17:e plats i år, inte långt upp till topp 10. Victor hade några bra dagar med fina placeringar och några med lite för mycket missar och efter trötta ben sista dagen blev det en 42:a plats till slut.

I D10 sprang Agnes snabbt och bra och kom på plats 59 till slut även om hon inte var helt nöjd själv alla dagarna. I H12 kämpade Filip på bra och slutade på en 79:e plats och även där var det några glada dagar och några där han var mindre nöjd. Elsa sprang snabbt i inskolning med ett godkänt resultat.

Sen hade vi också Hugo som var med tre av fem dagar. Med den formen han visade upp var det synd att han inte var med hela veckan. Två etappsegrar hann Hugo med i U2.

Löftan hade i år en elitrepresentant i form av Adrian i H18 elit. Han inledde veckan strålande och kom på plats 22 av 120 elitlöpare trots en rätt stor bom. Tyvärr blev det sen en överhoppad kontroll dag 3 på elitsprinten inne i stan, men tog snabbt revansch med ett nytt starkt lopp dag 4, men inget slutresultat tyvärr.

Vi hade även med två juniorer till i Daniel och Alice. Daniel kämpade på bra på tuffa banor i H18 medan Alice tyvärr var krasslig och bara kunde vara med någon etapp.

Största Löftanklassen var annars H35 där vi hade fyra löpare till start. Allra bäst gick det här för Olle som avslutade veckan med två riktiga topplopp och slutade nia. Även Joakim sprang bra och blev 24:a och strax efter kom Stefan som 28:a och Tobias som 37:a.

Kan även nämna Nicklas Paulsson som inte springer så ofta annars, men nu slog till med bra lopp där han var trea i öppna klassen ”etappstart lätt”. Bra kämpat alla övriga Löftingar som tog sig runt i den härliga, men krävande terrängen under veckan.

Vi ses väl i Norrköping 2019…..

/Magnus