U10-Mila

Löftan hade lag i HD12- och HD18-stafetten och satte i den äldre klassen nytt klubbrekord genom att bli 26:a av drygt 70 startande lag. HD12-gänget med fyra 10-åringar och en tolvåring i laget slutade på en 71:a plats.

Ungdomens tiomila som är tävlingen med bara fokus på ungdomar upp till 18 år gick i år utanför Götene i flack, snabblöpt och detaljfattig terräng. Löftan som ofta hade lag på 80-90-talet, har nu flera år i rad haft lag både i HD12 och i HD18-stafetten. Nu fattas det bara att vi även kan få lag i D18-klassen vilket borde vara möjligt om något år.

Klockan 18 gick starten för HD12 och drygt 100 ungdomar jagade efter den för ungdomens tiomila numera klassiska haren. Hugo inledde för laget och gjorde en stark startsträcka mot mestadels äldre motstånd. Ut på andra for Agnes som även hon gjorde det riktigt bra och lämnade över till två debutanter i form av Cornelia och Ella. Tjejerna höll ihop fram till slutet och sprang säkert och snabbt och Ella kunde lämna över sista sträckans karta till Filip. Även han undvek bommar och laget slutade på en 71:a plats och det med ett riktigt framtidslag där fyra av fem löpare kan vara med ytterligare två år i klassen.

Efter klassisk U10-mila pizza för ett gäng och god kladdkaka från Linda till samlingen var det dags för tidig läggning i tälten och husvagnarna. Kl. 01:00 hade Adrian beställt gröt så det var bara för Magnus att ge sig upp tidigt. Kl. 03:00 stod Adrian sen på startlinjen med drygt 70 andra lag för 7 km tuff, men snabb nattorientering. Adrian inledde strålande och vara med allra högst upp vid kontroll två. Det kom sen en bom innan varvningen, men Adrian växlade som stark 31:a ändå, bara 3 minuter från täten. Andra sträckan var lika lång och gafflad med den första. Här var det dags för Jesper att ge sig ut i mörkret. Som alltid i stafetter sprang Jesper strålande och löpare efter löpare plockades in efter vägen. Fram till mål var vi nu på en mycket bra femte plats bara dryga minuten från ledningen.

Tredje sträckan gav sig Victor ut på och det blev en Nattsträcka som började gå över i gryning. Victor fick till ett bra lopp även om han inte kände sig helt pigg och kunde växla ut Simon som nia.

Simon fick ta på sig en riktigt tuff sträcka när det var dags för över 7 km svår orientering mot mestadels 16-18-åringar där det krävdes lampa för kartläsningen i inledningen. Simon gjorde det starkt med bara några mindre misstag och kunde växla in oss som 18:e lag. Femtessträckan var en parallellsträcka och när Gustav oturligt skadade foten dagarna innan fick vi kasta om lite i laget. Här sprang nu Filip, Hugo och Agnes. Dessa höll ihop i början och in mot mål var det sen Filip som kom stegen före Hugo och Agnes strax bakom. Starkt av 10-åringarna att ge sig ut på gul bana.

Sjätte sträckan tog Albin hand om och gjorde det snabbt och utan misstag och lämnade över till Daniel på en liknande sträcka. Även Daniel sprang bra och undvek misstag och vi var nu på 32:a plats strax efter Halmstad i kombination med Friskus som vi hade en tuff kamp mot hela tävlingen.

Åttonde och nionde var två orangea sträckor på ca 3,5 km som Jakob och Axel tog hand om. Här sprang först Jakob riktigt starkt och visade att en månads konfirmation med daglig ol-träning gett resultat och även Axel visade på nionde sträckan att han hållt i sommarträningen bra. Killarna plockade upp oss till 24:e plats och tog oss förbi Halmstad/Friskus igen.

Tävlingens längsta sträcka, den tionde fick Tobias precis som i fjol ta hand om. I år mätte den 7,5 km. Även han fick möta betydligt äldre motstånd, men tänk vilken rutin han kommer att ha på den om fyra år när han är 18 år och tar sig an den för sjätte gången eventuellt. Tobias sprang även han säkert och snabbt på sin sträcka och kunde föra in oss på en fin 26:e plats, som 15:e svenska lag utan kombinationslag och några minuter före Friskus/Halmstad. Det blev alltså en rejäl putsning av klubbrekordet i HD18 som var en 39:e plats tidigare. I HD18 laget kan samtliga löpare utom Daniel som faller för åldersstrecket vara med nästa år. Blickar vi framåt saknades det bara 10 minuter för en topp-20 plats och knappa halvtimmen upp till topp 10.  Inte omöjligt att vi kan vara med och fightas där nästa år om gänget fortsätter vara flitiga med sin träning.

Nu har vi 2018 slagit nytt klubbrekord både på Tiomila, Tjoget och Ungdomens tiomila HD18. (Jesper och Adrian har varit delaktiga i alla tre rekorden). Det vore ju nästan synd om vi inte gav det chansen att även på 25-manna slå vår tidigare toppnotering.

Bra kämpat alla härliga ungdomar i klubben.

/Magnus

En kommentar

  1. Alltid lika roligt att läsa det du skriver Magnus. Klart vi ska ha lag till 25-manna😀

Kommentarer är stängda.