U10-mila 2019 (Örby)

I helgen har det varit ungdomens 10-mila. Löftan hade två lag, ett i HD12-klassen och ett i HD18-klassen. Det unga HD12-laget med bland annat en sjuåring i laget sprang mycket bra och kom på en 54:e plats. Alla i laget kan springa även nästa år. För HD18 så slogs det klubbrekord med en jättefin 15:e plats, där kan alla förutom Adrian springa nästa år.

HD12

Ella sprang förstasträckan och fick därmed äran att jaga ikapp och förbi den traditionsenliga haren som alltid tjuvstartar. Startsträckan är svår eftersom det ofta är så mycket folk vid kontrollerna och Ella berättade även efteråt att det varit mycket trångt när man skulle stämpla och svårt att komma fram, men hon gjorde det kanon och kom in på en 64:e plats i en stor klass.

Agnes tog hand om andrasträckan och sprang på jättebra. Hon och flera andra hade kommit lite snett vid ett tillfälle, men det löste Agnes fint genom att läsa in sig och sedan ta resten av kontrollerna bra. Vi låg nu på plats 75.

Ut på tredjesträckan som är en parallellsträcka så hade vi tre löpare. Almer, Cornelia och Lukas. Snabbast tillbaka av alla var Almer som var jättenöjd med sig lopp. Cornelia och Lukas gjorde någon liten krok men kom bara en stund senare. Nu låg vi på plats 66. Värt att notera är att Lukas med sina 7 år kan vara en av de yngsta vi haft i ett HD12-lag. Verkligen kul att ungdomarna vill vara med och tycker det är kul!

Hugo sprang iväg på sistasträckan och gjorde ett stabilt lopp och tog in laget på en fin 54:e plats.

Alla i laget kan springa även nästa år, så det är verkligen ett ungt lag.

 

HD18

Kvällen innan stafetten kunde nog inte börjat sämre. Precis efter samlingen så drabbades Albin av nässelutslag och det var länge ovisst om han kunde springa överhuvudtaget, vi andra gick och la oss medan Albin åkte till sjukhuset. På grund av det fick vi göra en ändring i laget, där Hugo tog Albins sträcka och Albin klev in i parallellsträckan.

Starten går 03.00 så det blev en tidig morgon för Adrian som skulle springa förstasträckan. Adrian är en van förstasträckslöpare och exempelvis sprang han in först på tjoget för något år sedan. Nu var det ungdomens 10-mila som gällde och Adrian sprang snabbt som han brukar. Adrian själv tyckte att han varit seg i kroppen under loppet och det hade även strulat vid en kontroll. Trots detta så tog han in laget på en 27e plats, 6 minuter efter, men med många lag inom några få minuter.

Jesper gick ut stenhårt gick bra runt hela banan. Genom att vara sträcksnabbast så tog han in 19 placeringar och vi var nu på en 8:e plats. Jesper själv var trots detta lite missnöjd med en kontroll på slutet av banan.

Isak som tog hand om tredje nattsträckan och genomförde det väldigt bra. Lite drygt 3 minuter efter täten kom han tillbaka och han hade gjort ett stabilt lopp utan stora misstag. Precis som man skall springa stafett! Laget låg nu på 10:e plats.

Tobias som de sista åren har sprungit sistasträckan tog i år hand om fjärdesträckan som också den är lång. Tobias kämpade på riktigt bra och gick stabilt genom hela loppet. Laget låg nu på 14:e plats.

Albin hade under kvällen/natten piggnat till och visade stor viljestyrka när han kunde stå på startlinjen för sträcka fem tillsammans med Agnes och Ella. Albin plockade en placering under loppet och vi låg nu på 13:e plats. Agnes och Ella som även sprang HD12-stafetten upplevde denna bana som något svårare, men att det trots svårigheterna gått bra!

Sträcka sex och sju är precis som sträcka fem gul nivå, men där sex och sju är gafflade och fem är rak. Victor som har visat enorm fart i skogen på vissa etapper under oringen, trots att han inte tränar orientering lika mycket just nu, fick ta hand om sträcka sex. Han sprang på väldigt snabbt och med sin femteplats på sträckan är han placeringsmässigt näst bäst bland löftingarna. Victor plockade två platser och vi låg nu på 11-plats.

Hugo fick som sagt hoppa in på sträcka sju istället för Albin. Magnus J hade gett honom rådet att försöka gå runt och stabilt och det höll han hela vägen. Laget låg nu på 17:e plats men med några få minuter upp till topp 12, så det var jämnt.

Sträcka 8 tog Gustav hand om och även han gjorde ett stabilt och snabbt lopp. Gustav plockade 4 placeringar och vi låg nu på 13:e plats.

Simon tog hand om sträcka 9 och sprang säkert och stabilt. Han sa själv att han höll igen lite på farten för att inte riskera några bommar. Simon plockade ändå 3 placeringar och vi låg nu på en 10:e plats.

Jakob tog hand om sista sträckan. Det är en sträcka där många lag har 18-åringar. Jakob gjorde det hur bra som helst även om han själv tyckte att han gjort någon krok längs banan. Banan i sig är 7,9km tuff orientering, så det är inte konstigt att man blir lite trött mot slutet. Jakob kämpade på hela vägen och mot mycket tufft motstånd på sin sträcka tog han in laget på en historisk 15:e plats.

En 15:e-plats i HD18-stafetten innebär klubbrekord. Stort grattis alla ungdomar, och bra kämpat!

Läser man resultatlistan kan man även notera att vi är sjunde bästa svenska lag om man räknar bort kombinationslagen. Årets lag är dessutom väldigt ungt, endast tre är över 15 år och alla förutom Adrian kan springa nästa år igen.