Rapport från tiomila 2022

Elitlöparen Lucas Basset i vinnarlaget OK Linné dyker upp på storbildsskärmen, han leder och är på väg att skicka ut sitt lag i en 4 minuters ledning efter ett toppenlopp på sin sträcka. Då skymtar jag att en grönblå löfting passerar sistakontrollen samtidigt. Därifrån är det ett par hundra meter, en tuff uppförsbacke och bro. En spurtstrid väntar, en spurtstrid som Lucas bör vinna för att ge ännu några sekunder till sitt lag. Men OK Löftan genom Elias Svanberg vill annat, han spurtar ikapp och förbi. Elias spurt bidrar till ett klubbrekord i tiomilasammanhang. Ett av många magiska ögonblick under tiomila 2022.

Men vi får börja med ungdomskavlen. Ungdomarna anlände till Ånnaboda på fredagskvällen men det var läggdags relativt omgående. Natten hade gett oss lite regn, men morgonen var regnfri där även solen kikade fram emellanåt. Vi samlade laget för uppladdning och ansiktsmålning. Det var en go stämning.

Cornelia Hällås sprang första, Hugo Corneliusson andra. Ella Andersson och Walter Hällås tog hand om tredjesträckan och Agnes Paulsson tog sista. De flesta var nöjda med sina lopp och hade haft roligt. Efter loppet väntade kexchoklad och festis. Laget slutade på 136:e plats av närmare 250 lag. Riktigt bra kämpat!

Arenan låg i en svacka där publiken kunde stå i en slänt och följa tävlingarna på en storbildsskärm som var lätt att se från många håll.

Terrängen var mestadels fin och tuff. Det är mycket upp och ner i Ånnaboda, men vi är vana vid det från våra kartor som också har tuffa backar. Det var bitvis stigrikt då det även är skidspår där på vintern. Delar av kartan var väldigt detaljrik vilket kunde ställa till det om man kom in med fel fart i ett sådant område.

Därefter var det dags för damkavlen. Ida Andersson tog hand om förstasträckan, Annie Eriksson sprang andra. Alice Hultin sprang tredje, Linda Corneliusson sprang fjärde. Marie Arnesson Galler som tidigare på morgonen sprungit ett 21km traillopp som uppvärmning tog hand om sista sträckan. Riktigt starkt kämpat av alla. Laget slutade på plats 241 av drygt 300 lag.

Tiomilakavlen startade 21:30 men innan dess var det samling klockan 19:00. Jesper visade den upphottade granen som lyser upp samlingsplatsen så fint i natten. Utöver det gick vi igenom rutinerna vid stafett och visade planerade växlingstider för respektive lag. Det märktes att alla var laddade att återigen få springa tiomila efter några års frånvaro på grund av pandemi.

Mörkret anlände och starten gick. Under natten fixade Owe Andersson så vi hade det riktigt bra i tältet, både före och efter loppet. Owe bjöd på massa gott. Varmkorv och bröd, delicatobollar, festis, gifflar, nyponsoppa och vatten. Alla var väldigt glada för den energipåfyllningen. Tack för all hjälp Owe!

Förstalaget slog klubbrekord genom att springa in på 85:e plats. En enorm bedrift men med en känsla av att det finns ännu mer att ge. De flesta var nöjda med sina lopp men några småbommar finns att slipa bort. Alla var dock väldigt jämna vilket bidrog till det nya klubbrekordet. Förstalaget bestod av Jesper Johansson, Adam Sjööarv, Tobias Johansson, Magnus Johansson, Daniel Andersson, Gustav Andersson, Elias Svanberg, Adrian Vartia, Stefan Ring och Joakim Antonsson. Stort grattis till en fin laginsats.

Även andralaget kämpade på riktigt bra och landade på plats 223. Detta år fick vi ta hjälp från Västvärmlands OK och FK Friskus-Varberg då vi strax innan stafetten hade fått några skador. Tack för att ni kunde ställa upp på så kort varsel så vi fick ett fullt lag. Andralaget sprangs av Martin Koppelfeldt Fogelberg, Oskar Blom, Isak Bengtsson, Patrik Corneliusson, Tobias Thorsson (se youtube 3:52 in i filmen), Mats Andersson, Daniel Glimtén, David Hellerström, Axel Eriksson och Alice Hultin. Notera att Alice Hultin sprang både damkavlen och tiomilakavlen. En enorm prestation, speciellt med tanke på utebliven sömn på grund av låg temperatur i tältet under natten. Bra kämpat av alla!

Nästa år är det tiomila i Skellefteå. Anmälan sker via eventor.

https://eventor.orientering.se/Activities/Show/15860