Löftan trea på Ungdomens tiomila

Löftans ungdomar fick till en fantastisk stafett i HD12 där man var med och kämpade i toppen hela vägen och slutade på en mycket bra bronsplats. Vi hade också mycket glädjande ett eget lag i HD18-stafetten och med en medelålder på 13,6 år lyckades man springa in på en 56:e plats.

U10-mila laget hd12

 

Ungdomens tiomila går alltid i Västergötland och i år var man tillbaka i de klassiska trakterna nära Skövde när Tibro stod som arrangör. Stafetten inleddes på fredagskvällen med HD12-klassen med 121 lag på startlinjen. Snabbe Simon hade fått det roliga och spännande uppdraget att springa första sträckan. HD12-klassen på U10-mila skiljer sig lite från andra stafetter eftersom den (liksom Tjoget) bara består av raka sträckor utan gaffling så det brukar oftast vara väldigt tätt mellan lagen. Löftan har tre år på raken varit topp-16 i HD12 och killarna hade även i år förhoppningen att kämpa om topplaceringar .

Simon som stod i första ledet efter förra årets 16:e placering öppnade koncentrerat ut från arenan och riktade in kartan direkt på vägen ut mot startpunkten. Det var snålt med radiorapporter så det var ovisst in mot förvarningen hur det gick för Simon. Som tur var visste vi inte dramatiken i skogen som skedde när Simon med en fin placering strax bakom täten av klungan tyckte att man genade för lite och gav sig iväg på en liten egen tur och när han var uppe i ledningen tappade han sin pinne i skogen. Som tur var kände han det direkt och kunde vända tillbaka och hitta den nästan direkt och kunde jaga ifatt klungan igen. Mot förvarningen var det en klunga som hade ett litet ryck och Simon var med.  Efter en stark spurt kunde han skicka ut Gustav på andra sträckan som sjunde lag. Riktigt starkt gjort i den tuffa konkurrensen.

Gustav hade fullt fokus från början och taktiken var att utnyttja sin snabbhet i löpningen och hänga med täten genom att hålla koll på kartan i farten hela vägen och minska på antalet kartstopp. Gustav fick till ett riktigt kanonlopp och var med i toppen hela vägen och hade full koll på orienteringen trots den höga farten där framme. Vid radion var fem lag ihop och till förvarningen hade det minskat till tre lag och Gustav var fortsatt med och kämpade hela vägen in och växlade som tredje lag bara 4 sekunder från täten som nu var Göingarna följt av finska Espon Suunta. Riktigt imponerade stafettlopp av Gustav. Den alltid så jämna HD12-klassen hade nu fått lite spridning och inom 2minuter bakom täten fanns ”bara” 12 lag mot i vanliga fall kanske 50 stycken inom två minuter på sträcka 2.

På tredjesträckan som är en parallellsträcka där man får använda tre löpare skickade vi ut Albin, Filip H och Victor. Laget hade förhoppningar om att Victor som 12-åring skulle kunna springa snabbt på en vit bana, men vid radion efter halva banan rapporterades inget Löftanlag och när 5 lag passerade inom 2 minuter undrade vi vad som hänt, men radiorapportören bjöd bara på lite extra spänning genom att blanda ihop Göingarnas gröna dräkter med Löftans. Istället var det Victor som var ensam loss i skogen. Den luckan höll han in mot mål och fick springa in ensam på upploppet. Vilt jubel i Löftanklacken, men inte tid för att springa och njuta då han visste vilka löpare som skulle ut och jaga Tobias på sista.

Albin öppnade också riktigt optimistiskt på sträckan och var ut mot ettan före Victor. Både Albin och Filip kämpade på starkt hela vägen sen och kom in några minuter efter täten. Bra att man kämpade på som om man varit första Löfting hela vägen då de inte kunde veta om Victor hade missat eller ej. Nu har killarna rutinen och erfarenheten att springa egna sträckor på U10-mila framöver.

Luckan ut för Tobias var 52 sekunder till OK Kåre som skickade ut femdagstvåan i H11 Olle Ringi, dessutom två starka finsk lag, Lynx och Espon Suunta ut också mindre än minuten bakom och strax efter lurade sen femdagarsvinnaren i H11 Isak Eskilsson för IKHP. Victor som blev intervjuad av speakern och fick en ledarmössa för att varit först in trodde att Tobias nu var lite nervös, men ändå gillade läget. Tobias hade själv önskat att springa den tuffa, men också roliga och spännande sista sträckan där man oftast får möta de bästa motståndarna och Tobias har redan vid tolv års ålder hunnit bli en van sistasträckslöpare.

Tobias såg stark och koncentrerad ut när han gav sig ut på banan. Han inledde riktigt snabbt och hade efter en tredjedel av banan utökat sin ledning med några sekunder till och hade nu minuten ner till Kåre. Den gula avslutningssträckan hade ett par luriga kontroller i den stora bäckravinen som banorna passerade runt. Här kom en tvåminutersbom som är så lätt hänt i den kluriga terrängen. Kåre och ett finskt lag passerade nu Tobias med en minut istället och det andra finska laget kom ihop med Tobias vid radion som var ytterligare någon kontroll senare. Här var även IKHP nu bara precis bakom. Nu hade det ju efter en miss varit väldigt lätt att bli uppstressad och dra på sig ännu fler missar, men Tobias visade kyla och sin fina teknik och sprang riktigt starkt resten av banan. In mot förvarningen kom Kåre ensamt, men mindre än minuten efter var 4 lag ihop och Tobias var en av dem som skulle göra upp om platserna 2-5. Efter en riktigt stark spurt där Isak i IKHP inte var något att göra åt, men där Tobias var starkare än de båda finska lagen förde han in Löftan på en mycket fin tredje plats, bara 45 sekunder från segern. Härlig avslutning på en spännande stafett.

Här kan ni se Tobias härliga spurt. Hoppa fram till ca 1 h 2 min

https://www.youtube.com/watch?v=b5daf9HShus

Extra krydda blev prisutdelningen där man fick ta emot pris av världstjärnorna Helena Jansson och Gustav Bergman. Helena gratulerade även maskoten och tog älgen Ruben i hand och frågade vad han hette:)

U10-mila Gustav och HelenaU10-mila Prisutdelningen HD12

Tre av lagets deltagare kan vara med nästa år och vi har många duktiga både tjejer och killar på hemmaplan som vi hoppas vill vara med framöver när U10-mila nästa år flyttar till Tranemo. Nu hoppas vi på minst 3 HD12-lag på DM-stafetten den 11/9 som är på lite närmare avstånd än Tibro.

Efter prisutdelning, fika från Jeanette och några timmars sömn var det sen dags för nästa stafett med start kl. 03:00 på natten.

I HD18-klassen som ju precis som namnet antyder får man vara upp till 18 år. Löftan hade alltså ett ungt lag på startlinjen, utan 18-åringar och med 5 stycken 11-12-åringar i laget. Jesper och Adrian inledde natten på ett imponerande sätt mot äldre löpare på svåra nattbanor på 6 km med dramatik i skogen med upptrampade jordgetingbon och vi var på plats 30 efter de två tuffa nattsträckorna. Victor fick ta sig an tredje natten som var 4 km orange svårighet. Det började ljusna precis när han skulle ge sig ut och halva banan blev natt ungefär. Victor tappade några placeringar, men skötte det bra mot det äldre motståndet.

Långa fjärde sträckan på 6,8 km fick Filip S ta hand om och gjorde det stabilt och säkert som vanligt med en som alltid positiv inställning. Ett föredöme för dem yngre. Femte var en gul parallellsträcka på dryga 3 km som Gustav och Albin sprang. Det blev någon bom, men ändå bra lopp och de kom in nästan samtidigt. Även sjätte och sjunde var drygt 3 km gul bana där Simon sprang riktigt snabbt och även Daniel gjorde det bra och höll sin placering trots både stukad fot och getingstick. Åttonde och nionde var 4 km orange bana där Jakob och Tobias sprang bra trots att man inte var helt nöjda med sina lopp. Sista sträckans tuffa 7,2 km tog Alice hand om efter att precis ha fått gå ut i omstart. Alice hade ett par tuffa kontroller i skogen där det blev några missar, men extra starkt att ändå kämpa på hela vägen mot mestadels killar på stafettens längsta sträcka.

Till slut landade vi på en 56:e plats av 71 startande lag och som 23:e svenska lag utan kombinationslag. Återigen ska vi vara stolta att vi ställer upp med eget lag i denna ungdomsstafett och utan 18-åringar och många yngre på gång ser det lovande ut både med eget lag och bättre placeringar framöver.

U10-mila laget HD18

U10-mila DanielU10-mila Jakob

 

Vi ledare och föräldrar hade en trevlig och spännande helg uppe i Tibro och laddar nu för höstens alla roliga träningar och tävlingar.

U10-mila samling

/Magnus

3 kommentarer

  1. Roligt att läsa, nästan som att uppleva spänningen och glädjen i Tibro igen 😄 Mycket imponerad av våra ungdomar, vill också rikta stort tack till er ledare för att ni gör det så bra!

Kommentarer är stängda.