Ungdomens Tiomila i Tranemo

I gropterrängen söder om Tranemo avgjordes årets ungdomens tiomila. Löftan ställde återigen upp med lag i HD12 och HD18-stafetten och alla ungdomar kämpade riktigt bra och vi slutade på en 12:e respektive 39:e plats.

Först ut var som alltid HD12-stafetten och Albin stod på startlinjen ihop med 114 andra löpare. HD12-stafetten är alltid rak och i år var det extra korta banor så det blev som väntat en jämn och tät stafett. Albin sprang riktigt snabbt på sträcka 1 och var med in i stora klungan på plats 44 bara två minuter från täten.

Filip sprang andrasträckan och hade många ryggar att ta följe på och gjorde ett starkt lopp och plockade 13 platser upp till 31 och vi var nu knappa 4 minuter efter.

Ut på tredje sträckan rusade Hugo och Agnes där de båda nioåringarna gjorde debut i U10-mila. Hugo sprang riktigt snabbt och plockade ytterligare placeringar ner till nr 25 och vi var bara drygt 4 minuter från täten. Även Agnes sprang bra och kom in strax efter.

Laget visste att det med Simon kvar på sistasräckan fanns chans på en riktigt fin placering och Simon sprang väldigt fort. Genom att bara vara några få sekunder från att vara sträckbäst plockade han 13 platser till och Löftan slutade på en fin 12:e plats mindre än 2 minuter från pallen. Fjärde året på rad som Löftan är topp-15 i stora HD12-klassen, imponerande. Nu går åldersstrecket för Simon och Albin, men finns intresset så finns det goda chanser att Löftan är med och kämpar högt upp även nästa år.

Efter HD12 var det dags att ladda om för HD18-stafetten med lite Gulaschsoppa och bröd under Johanssons förtält i regnet som kom med jämna mellanrum under hela tävlingen.

Kl. 03:00 stod Jesper på startlinjen med 76 lag med pannlampa på för att ta sig an 5,5 km natt-ol. Efter en tuff inledning längst bak i fältet jobbade han sig uppåt och var vid första radion 30 sekunder efter som 23:e lag och in mot förvarningen hade han jobbat sig upp i den absoluta tätgruppen och stämplade in som sjätte lag bara 15 sekunder från täten mot mestadels 17-18-åringar.

Adrian stack iväg på andra sträckan i bra fart, men fick inte riktigt ordning på sin riktning med kompassen. Som det så lätt blir då på natt-ol kom några misstag, men det var han långt ifrån ensam om på den kluriga nattsträckan där fältet verkligen delade upp sig. Med bra fart och flera riktigt starka sträckor växlade han ändå in på plats 32.

Victor stack iväg på sträcka tre som blev natt i ca 2/3 av banan. Han öppnade starkt, men en liten bom på slutet kostade några placeringar, men ändå in som 36:e lag.

Filip S som nu skulle springa den tuffa fjärde gryningssträckan på 7 km slängde av sig lampan i sista sekund innan han skulle ge sig ut då han tyckte det ljusnat tillräckligt. Filip fick till ett bra ol-tekniskt lopp, men tyckte inte själv att löpformen fanns där. Filip kämpade på hela vägen och växlade in oss som lag 54.

Den femte sträckan är en gul parallellsträcka där Albin, Filip och Hugo gav sig ut. Alla tre sprang på bra och Albin och Filip hade sällskap hela vägen och sprang snabbt och tog två platser och Albin som var steget före skickade ut Simon på sträcka 6. Simon plockade ytterligare sex platser ner till nr 46 och gav över nästa karta till Daniel. Även Daniel hade bra fart på benen och plockade ytterligare två platser.

Åttonde och nionde var två sträckor på ca 3,5 km orange svårighet. Först ut var Jakob som sprang starkt och tog två platser till. Alice som hade problem med en fot och bytte sträcka med Tobias sprang också säkert, men tyckte att foten hämmade en del. Vi låg nu på plats 45 när Tobias som trettonåring fick ta stafettens längsta sträcka på 7,5 km. Van vid att springa dryga timmen på våra ordinarie träningar så var det inga som helst problem för Tobias som mot mestadels betydligt äldre motståndare plockade 6 platser och vi landade till slut på plats 39 av de 76 startande lagen. Bästa Hallandslag och 17:e bästa svenska lag utan kombinationslag.

Nästa år går tävlingen i Götene och förhoppningsvis har vi minst 2 lag på starlinjen även då. Kanske att vi om några år kan ha lag även i D18-stafetten.