O-ringen Sälen 2016

Ett fantastiskt O-ringen i vackra Sälenfjällen är avslutat med ett stort Löftandeltagande och många bra resultat och trevlig gemenskap under veckan.

Oringen start

O-ringen var återigen tillbaka i Sälen och den här gången bjöds det verkligen på fjällorientering när fyra av fem etapper huvudsakligen avgjordes uppe på kalfjället. Vädret varierade rejält under veckan, precis som det kan vara uppe på fjället. O-ringen inleddes med strålande solsken med temperaturer uppåt 26 grader så det blev riktigt hett ute på myrarna och avslutades också med solsken men med något lägre temperatur. Däremellan fick vi både dimma, störtregn och lite åska några dagar. Eftersom samtliga bodde i stugor till skillnad från ”vanliga” O-ringenår då de allra flesta väljer att bo på campingen så var vi inte lika beroende av vädret i år. Tre etapper gick uppe vid Högfjällshotellet och två etapper nere vid Lindvallen. På kvällarna hade vi gemensamma samlingar där vi fikade och gick igenom dagens resultat och våra interna klubbtävlingar.

Det bjöds på snabba, men ganska kluriga banor uppe på de oftast snabbsprungna ljungmarkerna uppe på kalfjället med underbar utsikt. Samtidigt fick man ibland ta rejäla stigningar även om det var mer nerför än uppför som tur var under veckan. Farhågorna om allt för svåra banor i fjällsluttningarna uteblev då banläggarna verkat låta bli att lägga allt för utmanande banor under veckan. Kartritaren hade verkligen gjort ett bra jobb så varenda liten fjällbjörksdunge gick att läsa på.

Oringen samlingOringen mal

Många av våra löpare hade stora förhoppningar inför veckan och inte minst Jesper som också gjorde ett strålande O-ringen. Med etapplaceringarna 2-1-4-2-5 låg han tvåa i tävlingen från dag 1 till 5. Inför sista etappen var avståndet bara 47 sekunder upp till ledaren och förhoppningarna fanns såklart om en totalseger. Tyvärr räckte inte ytterligare ett starkt lopp sista dagen mot värste konkurrenten Axel Elmblad från Bredaryd som fick till en fantastisk vecka, men en mycket bra andraplats i O-ringen till Jesper. Alla andra Löftingar hade nog strålat som solen efter en andraplats, men Jesper som är en vinnarskalle var inte helt nöjd och det är ju också sådan inställning med viljan att vinna som brukar ta idrottare till toppen.

Oringen Jesper

Även broder Tobias sprang starkt och säkert hela veckan. Med etapplaceringar mellan 6 och 16 visade han återigen hur ett femdagars ska springas och var för tredje året i rad topp-10. Denna gång med en fin åttonde plats som slutresultat. I H12 hade vi ytterligare tre killar med. Victor inledde veckan riktigt starkt och låg fyra efter två dagar, men efter flera missar på dem avslutande etapperna blev det en 30:e plats till slut. Andreas sprang jämnt under veckan och kom på 97:e plats i den stora H12-klassen. Hugo Å var också med och gjorde O-ringendebut med starka lopp och slutade på 141:a plats.

Oringen TobiasOringen Hugo Å

Oringen AndreasOringen Victor

I en jämn och tuff H15 klass sprang Adrian bra och blev 21:a totalt. Bara några misstag från en topp-10 plats. Även Axel var med i H15 och klarade sina första svåra fjällbanor och hamnade till slut på plats 140 totalt.

Oringen Adrian

I H11 visade Simon att toppkapacitet finns genom att bli trea och nia på två etapper. Tyvärr kom det några missar för mycket där emellan, men ändå en bra 30:e plats totalt. I samma klass sprang också Albin starkt och blev 90:e.

Oringen Simon

I H10 kämpade Oskar på starkt och klarade sitt första O-ringen på egen hand galant och blev 189:a. Även Filip var med i H10 och låg runt 40:e plats när han hade för bråttom och inte fick med sig en stämpling på den fjärde etappen.

oringen Filip

I H13 var Jakob nära att bli bästa Hallänning och efter en fin vecka slutade han på en 57:e plats.

oringen jakob

I U2 var det våra åttaåringar Hugo och Agnes som sprang snabbt hela veckan och slutade på plats 67 och 159 i en stor klass. Vi hade också tre ännu yngre kämpar i form av Vidar, Almer och Hatsaya som sprang miniknat hela veckan. Kanske att även Sigge R sprang någon dag.

Oringen Hugooringen agnes

 

I D12 var Annie snabb hela veckan och kom på plats 115. I D14 slet Johanna bra med svåra banor och hamnade på plats 144 till slut.

Oringen Annie

Vi hade med två juniorer som gav sig på elitklass med den utmaning som därmed följer med tuffa och svåra banor. Alice hade problem i inledningen av veckan, men avslutade sen riktigt starkt och blev till slut 34:a i D18 E2. I H18 E2 var det Filip som sprang stabilt veckan igenom och hamnade på plats 77.

Daniel Glimtén slet sig också runt tuffa H16-banor under veckan och var länge med och stred i spurtcupen efter starka avslutningar. I Klassen blev det en 178:e plats.

Av våra äldre löpare kom Magnus J på en bra 17:e plats i den stentuffa H45-klassen.

I seniorklasserna sprang Anna bra i D21 och blev 35:a totalt och i H21 var Johan starkast av Löftingarna och kom på plats 50 efter att kämpat sig runt banor på 10 km. Elin M numera IFK Göteborg imponerade också i D21 Elit med en nionde plats och en sjätte plats på två etapper mot världseliten.

Oringen anna

 

En som hade en otrolig vecka var Patrik som i H35 motion radade upp placeringarna 1-1-1-8-1 och tog en övertygande seger. Imponerande utveckling efter bara några års orienterande.

Även i D 35 motion gick det bra och Johanna M blev stark trea och Johanna R 17:e och i H45 M var Mikael också 17:e. I pre-ol representerades vi av Owe som avslutade starkt och var femma på avslutningsetappen.

 

Oringen Patrik

I våra interna klubbtävlingar så var det våra yngsta tjejer som hade bästa farten på spurten och tog hem damernas spurtcup med en delad seger mellan Agnes och Annie i en final som även Katarina och Madelene hade spurtat till sig en plats i.

I herrarnas spurtcup var Simon snabbast och där tog snabbe Filip S en god andraplats. Med i finalen var även bröderna Johansson som inte bara är snabba i skogen utan även på spurten. I spurtcupen får alla som inte är mellan 15-44 år ett visst avdrag på sin spurttid utifrån sin ålder.

I den prestigefyllda placeringscupen tog Jesper hem en stabil seger efter att Patrik något överaskande åkte ut dag 4. I finalen slog han Johanna M som var tvåa och sina familjemedlemmar följde sen med Tobias på tredje plats och Magnus på en fjärde plats.

Mycket bra kämpat alla Löftingar och tack för en trevlig vecka tillsammans. Jag hoppas att alla som ännu inte upplevt detta jättearrangemang tar chansen att vara med nästa år i Arvika som ju bara ligger drygt 3 timmar bort från Halland.

(Tack till Stefan Månsson för fina bilder. Tyvärr hittade jag inte bilder på alla ungdomarna. Har ni några så skicka gärna så lägger jag in det.)

 

/Magnus H

 

11 kommentarer

  1. Jag har nog fler bilder på Löftingar, gick snabbt i redigeringen i veckan för att få ut bilder varje dag. Hoppas jag hinner kolla på det i veckan som kommer.

    Sitter med faktureringen från Hallands 3-dagars just nu.

  2. Lukas hälsar att nästa år ska han minsann också springa D 35 på oringen!! Efter diskussioner så gick han med på att springa H14 eller U 2 men då ska det vara HELT själv!! Jaja kul med höga ambitioner i alla fall:-)

    1. Haha, ja, även om Lukas säger att det är mormor som har lärt honom att springa fort så tycker Lukas att mormor inte är tillräckligt snabb.. Så hon får nog roa sig med att vandra i fjällen istället;-)

Kommentarer är stängda.